<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Mawar Merah : Nostalgia Filem Dulu

Oktober 15, 2017

Mawar Merah : Nostalgia Filem Dulu

Assalamualaikum


Belek-belek youtube, terjumpa pulak filem tahun 80an, MAWAR MERAH. Gigih mak nak tengok filem ni sampai habis.
Masa kecik-kecik dulu rasanya pernah tengok filem ni, tapi tak paham.
Bila dah tua-tua ni, baru lah fefeeling siket...haha.
Best pulak tengok filem ni, walaupun dah lebih 30 tahun berlalu. (Nampak tak jiwa OTAI di situ).
Apalagi bila tengok lakonan mantap Allahyarham Mustaffa Noor (sebagai Sufyan) dan Raja Ema (Arti).

Credit : Sumber

Filem arahan Datuk Rosnani Jamil ini diterbitkan pada tahun 1987. Untuk filem ini,  Allahyarham Mustaffa Noor telah dinobatkan sebagai Pelakon Lelaki Terbaik pada Festivel Filem Malaysia ke 7 dan Raja Ema telah mendapat anugerah sebagai Bintang Harapan.

Sinopsis cerita:
Kartika atau Arti adalah seorang gadis Jakarta yang suka bersosial. Ibu bapa Kartika tidak suka dengan sikap Arti, lalu menghantarnya ke Kuala Lumpur untuk tinggal bersama nenek dan bapa saudaranya, Sufyan.

Arti dihantar ke sekolah antarabangsa Indonesia di Kuala Lumpur. Ketika tinggal bersama nenek dan bapa saudaranya (Sufyan), hubungan Arti dan Sufyan bertambah rapat dan mereka saling jatuh cinta. Pada masa yang sama, Razis (lakonan Razis Ismail), juga kawan kepada Sufyan turut jatuh cinta dengan Arti.

Sufyan cuba menyembunyikan perasaannya pada Arti kerana tahu perasaan cintanya adalah dilarang agama walaupun Arti juga menyintainya. Mereka berdua terpaksa menerima hakikat dan takdir percintaan mereka serta cuba mencari jalan penyelesaian.

Jalan cerita dia sebenarnya simple aje. Lagu-lagu dalam cerita tu pun, ada juga yang best, especially lagi 'Satu Tragedi'. Dok mencari lagu ni, tak jumpa pulak version youtube atau mp3.
Cuma cerita ni sad ending :'(

Lain rasanya bila tengok cerita dulu dengan cerita sekarang.
Susah nak cari filem-filem yang ada kualiti macam cerita Mawar Merah ni. Juga filem-filem yang lebih kurang seangkatan dengannya macam filem Ali Setan, Puteri, Hati Bukan Kristal, Abang 92 dan Fenomena. Dan, belum tentu ada lagi pelakon sehebat Allahyarham Mustaffa Noor.

Bukan tak ada, tapi mungkin tidak banyak.

Credit : Sumber
Al Fatihah untuk Allahyarham Mustaffa Noor dan Noraini Hashim. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan termasuk dikalangan orang-orang yang beriman. Aamiin.

Sekian. Wassalam.

1st pic: Google







Label:

6 Ulasan:

Di 10/16/2017 11:46:00 PTG, Blogger mrhanafi dot com berkata...

cerita lama memang banyak membawa memori..

saya mungkin kecik lagi semasa pembikinan filem ini..

adalah rasa muda sedikit

 
Di 10/17/2017 11:27:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Haha...
Saya pun kecik lagi masa tu...
Thanks Bro

 
Di 10/17/2017 11:55:00 PG, Blogger dear anies berkata...

ms ni kalau x silap raja ema kiranya mcm pelakon popular gituwwww

 
Di 10/17/2017 12:50:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

ya..pernah tengok masa kecik tapi tak faham. Pandai Raja Ema bawak slang Indonesia. Best filem ni. "berdosakah Arti menyintai Om?". Gitu...

 
Di 10/17/2017 12:51:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Masa tu zaman kegemilangan dia...
Memang tengah popular
Thanks Anies

 
Di 10/17/2017 12:53:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Dialog yang akak ingat.."Om..kapan mau ke disko?"..
Eerrmmmm...filem dulu2 memang macam tu kot. Ada disko, kolam renang...

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama