April 07, 2017

Salted Gula Melaka


Buah nangka bermacam jenis,
Sekati harganya 50 sen,
Gula melaka bukankah manis?,
Kenapa kali ni rasanya masin?... :D

Semalam kat opis ada kawan jual granola. Pernah juga beli sebelum ni. Rasanya memang sedap dan ada pelbagai perisa.
Kali ni saya mencuba perisa salted gula melaka (gula melaka bergaram katanya)..
Sedap.

Translate : makan bersama lebih baik :D
Kandungan yang ada dalam granola perisa gula melaka bergaram.

Rupa bentuknya..
Walaupun namanya salted gula melaka, rasanya tidaklah masin sangat. Sedang2 saje..

Sebelum ni, saya tak tau sangat tentang granola. Tapi ianya bolehlah di kategorikan sebagai sajian makanan sihat dan mempunyai serat yang tinggi.

Granola adalah makanan yang mengandungi oat, berjenis-jenis kacang dan buah-buahan kering. Ianya boleh ditambah madu, pemanis dan segala perisa.

Ada pelbagai perisa yang boleh dicuba.

Granola boleh dimakan masa sarapan, tengah hari atau makan malam.
Kalau nak jadikan sajian makan sihat, makanlah dia saja.

Tapi boleh juga kalau nak dijadikan sebagai makanan kudapan selepas makan nasi dan goreng pisang :)


Sekian. Wassalam.
#granola
#eatinghappytogether







17 comments:

  1. Baru tahu juga tentang Granola nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah makan HB
      Sedap jugak rasanya

      Delete
    2. ada tak kalau jual kat Sarawak..

      nanti ada kesempatan nak cari kat super market

      Delete
  2. xpernah cuba lg nk rasa juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya seperti oat yang berperisa..
      Tapi sedap

      Delete
  3. Eh nampak sedap betul . teringin nya nak mencuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap...cubalah
      Rasa sekali nak lagi :)

      Delete
  4. selalu makan quaker oat atau muesli, granola tk pernah rasa lg..menarik, ada gula melaka masin..very Malaysian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang makan pun tekak malaysia sungguh ni..hihi.
      Perisa ada macam2 lagi sebenarnya

      Delete
  5. Tak pernah cuba try makan lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bezanya dengan oat..granola ni ada perisa dan ditambah dengan segala kacang

      Delete
  6. sy pernah makan tapi bukan yg jenis bergaram ni..mmg kena cuba nii

    ReplyDelete
  7. Tak pernah try lagi Granola ni ☺

    ReplyDelete
  8. Baru tahu juga. Rasa macam pernah dengar tapi not sure kat mana haha.

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers