April 05, 2017

Siapa Kita


"SEORANG MUSLIM ADALAH ORANG MUSLIM LAINNYA MERASA SELAMAT DARI GANGGUAN LISAN DAN TANGANNYA"



Moga kita tidak termasuk di kalangan manusia yang berhati kotor, bermulut jahat, dengki bila melihat kebahagiaan orang lain, tidak senang melihat orang lain senang dan hidup hanya menyusahkan orang.

Jom muhasabah diri.

...dan apakah perasaannya jika acc google diceroboh walau berkali kali sudah ditukar password :(

Sekian. Wassalam.
Gambar: FB


26 comments:

  1. semuanya bermula dengan lisan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..kerana mulut, badan binasa
      Thanks NA :)

      Delete
    2. Teringat satu kata2; 'mulut macam puaka, tapi hati baik' Erk? 😱

      Delete
  2. kalau nak bersihkan hati..buat istighfar banyak-banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..kena istighfar dan ingat Allah selalu
      Thanks HB :)

      Delete
    2. moga-moga dberi kekuatan untuk istiqamah

      Delete
  3. bersihkan diri kita dan semoga kita menjadi insan yg lebih baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga kita menjadi insan yang lebih baik
      Thanks Mrs Fuzy :)

      Delete
  4. syukran..hidup ini sementara, too precious utk benda2 negatif..bersyukur & bersabar dgn takdir Allah..inshaaAllah, hati tenang & lapang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga hati sentiasa tenang. tak guna hidup bermusuhan..
      Thanks Sis Nohas :)

      Delete
  5. Orang yang dengki dengan kebahagiaan orang lain ni senang cerita memang tak pernah bersyukur dengan apa yang dia ada. Nauzubillah semoga kita tidak tergolong dalam golongan itu kan. Btw saya singgah blog ni dan follow ya. jemput melawat blog saya jika berkelapangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga kita dijahukan dari sifat2 sedemikian
      Thanks Syed sudi ke sini dan follow blog saya :)

      Delete
  6. Kadang apa yg ditutur lain pula di hatinya..moga hati berbahasa seiring tindakn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kak
      Moga kita sentiasa menjaga hati
      Thanks Kak PI :)

      Delete
  7. Betul tu.. apa yg dikata itulah hati kita.. t kasih atas peringatan ini Fidah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Khir..
      Moga menjadi peringatan untuk diri saya sendiri

      Delete
  8. "Moga kita tidak termasuk di kalangan manusia yang berhati kotor, bermulut jahat, dengki bila melihat kebahagiaan orang lain, tidak senang melihat orang lain senang dan hidup hanya menyusahkan orang."

    AMIN, AMIN.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aamiin..aamiin..
      Moga kita sentiasa menjaga hati dan tutur kata.
      Thanks Adam :)

      Delete
  9. Macam2 jenis manusia ada di sekeliling kita.
    Terpulang kepada untuk menilai baik buruk perangai mereka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena banyak bersabar.
      Tapi kalau kena yang 'terlebih sudah' tu...memang geram jugak

      Delete
  10. mmg benar lidah itu lbh tajam drpd pedang..

    ReplyDelete
  11. Setuju dgn kata2 dekat atas tu. Mulut jahat hati baik tu mmg tak sepadan. Hati yg baik sudah semestinya mengucapkan hanya kata2 yg baik saja.

    ReplyDelete

Google+ Followers

Followers