<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Kopi Gantang

Mac 29, 2017

Kopi Gantang

Assalamualaikum

Artikel ini tidak ada kena mengena dengan bialan 'bagai melukut di tepi gantang'.
Jauh sekali untuk dikaitkan dengan perkataan 'ganteng' (bermaksud elok bagi kaum lelaki) yang digunakan oleh orang di seberang.



Kopi ini sebenarnya adalah ole-ole dari kawan saya #ikhti yang baru balik dari Kedah.
Rasanya memang sedap. Dan lebih sedap sebab ianya Free...:)
Thanks #ikhti

Nota : Gantang adalah sejenis sukatan. 1 gantang lebih kurang sama dengan 4 cupak atau 2.8 kg. Gantang biasanya dibuat daripada kayu.


Sekian. Wassalam.


Label:

15 Ulasan:

Di 3/29/2017 07:45:00 PTG, Blogger Nour Adieb berkata...

Memula baca 'kopi ganteng', rupanya 'kopi gantang' šŸ˜‚

 
Di 3/29/2017 08:30:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kopi 'gantang' yang 'ganteng'...haha :D

 
Di 3/29/2017 11:01:00 PTG, Blogger Adam berkata...

Lelaki gantang tak sama dgn lelaki ganteng. Lelaki ganteng tak ada gantang tapi lelaki gantabg tak ada ganteng. Gantang, ganteng. Ganteng gantang. Gantang2.

 
Di 3/29/2017 11:05:00 PTG, Blogger Adam berkata...

Fidah,
Saya ni memang kaki kopi. Habit saya pulak suka rasa macam2 jenis kopi. Minum kopi pekat, gula sikit je.

Dah ada kat pasaran ke kopi tu. Saya tanya serius ni.

 
Di 3/30/2017 08:20:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju...
Walaupun justification nya bergantang-gantang, belum tentu lelaki 'ganteng' itu ada sebuah gantang..:D
Thanks Adam

 
Di 3/30/2017 08:21:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Tak sure kalau kat area KL/Selangor ni nak cari kat mana. Tapi alamat tempat kopi ni ada saya letak kat atas.

 
Di 3/30/2017 08:50:00 PG, Anonymous raihanah berkata...

kopi dari bukit gantang ke ni?

 
Di 3/30/2017 10:14:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Asalnya dari Kedah..
Thanks Raihana :)

 
Di 3/30/2017 01:19:00 PTG, Blogger OKje berkata...

Zaman kecik je rasanya dengar sukatan guna gantang ni, sejak dah tua ni dah tak dengar lagi dah. Baru tau FS 1 gantang bersamaan 2.8kg hihi...

Sedap ke kopinya

 
Di 3/30/2017 05:26:00 PTG, Blogger Adam berkata...

Hainom,
Satu gantang beras tak sama berat dgn satu gantang padi.

 
Di 3/30/2017 09:28:00 PTG, Blogger mrhanafi berkata...

saya peminat kopi...

rasannya nak ubah minat..

nak minum susu la pulak..

atau cokelat...

mana yang terdahulu

 
Di 3/31/2017 04:08:00 PTG, Blogger paridah berkata...

kopi dari Kedah puas hati diminum fidah

 
Di 4/03/2017 08:27:00 PG, Blogger Khir Khalid berkata...

Wahhh.. minumnya pasti ganteng hehee.. bestnya.. i luv coffee :)

 
Di 4/09/2017 03:54:00 PTG, Blogger Ala Woo berkata...

kopi ni hanya ada dkt utara je ke? mcm best la nk try.

 
Di 4/11/2017 04:23:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

wahhhh semerbak smpi ke sini hehehehhe

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama