March 29, 2017

Kopi Gantang

Assalamualaikum

Artikel ini tidak ada kena mengena dengan bialan 'bagai melukut di tepi gantang'.
Jauh sekali untuk dikaitkan dengan perkataan 'ganteng' (bermaksud elok bagi kaum lelaki) yang digunakan oleh orang di seberang.



Kopi ini sebenarnya adalah ole-ole dari kawan saya #ikhti yang baru balik dari Kedah.
Rasanya memang sedap. Dan lebih sedap sebab ianya Free...:)
Thanks #ikhti

Nota : Gantang adalah sejenis sukatan. 1 gantang lebih kurang sama dengan 4 cupak atau 2.8 kg. Gantang biasanya dibuat daripada kayu.


Sekian. Wassalam.


15 comments:

  1. Memula baca 'kopi ganteng', rupanya 'kopi gantang' 😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kopi 'gantang' yang 'ganteng'...haha :D

      Delete
  2. Lelaki gantang tak sama dgn lelaki ganteng. Lelaki ganteng tak ada gantang tapi lelaki gantabg tak ada ganteng. Gantang, ganteng. Ganteng gantang. Gantang2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju...
      Walaupun justification nya bergantang-gantang, belum tentu lelaki 'ganteng' itu ada sebuah gantang..:D
      Thanks Adam

      Delete
  3. Fidah,
    Saya ni memang kaki kopi. Habit saya pulak suka rasa macam2 jenis kopi. Minum kopi pekat, gula sikit je.

    Dah ada kat pasaran ke kopi tu. Saya tanya serius ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sure kalau kat area KL/Selangor ni nak cari kat mana. Tapi alamat tempat kopi ni ada saya letak kat atas.

      Delete
  4. kopi dari bukit gantang ke ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asalnya dari Kedah..
      Thanks Raihana :)

      Delete
  5. Zaman kecik je rasanya dengar sukatan guna gantang ni, sejak dah tua ni dah tak dengar lagi dah. Baru tau FS 1 gantang bersamaan 2.8kg hihi...

    Sedap ke kopinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hainom,
      Satu gantang beras tak sama berat dgn satu gantang padi.

      Delete
  6. saya peminat kopi...

    rasannya nak ubah minat..

    nak minum susu la pulak..

    atau cokelat...

    mana yang terdahulu

    ReplyDelete
  7. kopi dari Kedah puas hati diminum fidah

    ReplyDelete
  8. Wahhh.. minumnya pasti ganteng hehee.. bestnya.. i luv coffee :)

    ReplyDelete
  9. kopi ni hanya ada dkt utara je ke? mcm best la nk try.

    ReplyDelete
  10. wahhhh semerbak smpi ke sini hehehehhe

    ReplyDelete