November 16, 2015

Double Standard

Assalamualaikum


Adakah golongan yang tidak berbahasa inggeris dan tidak bergaya akan mendapat layanan kelas kedua?

Kisah berlaku di sebuah kedai.
Mungkin sebab kedai ada jenama siket. Kenalah cakap orang putih agak nyer. Walaupun yang bercakap tu adalah antara orang Melayu dengan orang Melayu :(

Kalau pelanggan yang datang tu...ber speaking London. Fesyen pakaian memang cas-cas 'urban'. Rambut blonde siket. Selalunya, memang dapat layanan kelas pertama. Tak sempat masuk kedai lagi pun sudah disambut meriah. Apa lagi kalau dah masuk kedai. Itu belum lagi tunjuk bilangan kredit kad yang berderet.

Lain pula halnya dengan golongan yang bergaya biasa-biasa. Pakaian pun biasa-biasa. Cakap Melayu pulak tu. Kadang-kadang, memang tidak mendapat layanan yang sewajarnya. Padahal masuk kedai memang dengan niat nak membeli. Ikhlas. Dan bayar CASH! Errmmmmm..

Begitulah manusia. Janganlah dinilai hanya daripada rupa dan gayanya sahaja. Siapa tau, yang bergaya biasa-biasa tu lah mungkin mempunyai kuasa membeli yang lebih besar.

Sekian. Wassalam.

Gambar: google









50 comments:

  1. betul tu fidah bukan setakat yg suka layan mrk yg suka speaking london jer tapi mrk yg terlbih melayan rakan sebaya n peduli yg lbh tua padahal mrk yg tua ni besar kuasa belinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar aje lah kalau jadi macam tu. Jangan menilai orang hanya dari gayanya saja :(

      Delete
  2. salam Fidah...selalu sgt mcm tu kan Fidah..kadang menyampah jugak..haha.. ingat kita takdo duit sgt ke nak beli barang2 depa kan.. klu takdo duit takdolah kita nak masuk kan... huhu...sabor je lah...suka sgt double standard...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daripada dpt sales...terus orang serik nak pergi lagi. Persaingan dah makin sengit, kalau tak reti layan pelanggan, sendiri mau ingat lahhh

      Delete
  3. yap...tu mmg selalu terjadi...even kalu msk kedai yg acah2 mewah pun kena mcm u jg... x fhm betul!! mcm laa kite ni sengkek sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 tu, kedai tak de lah jemana mewah sangat. Dia pandang kita biasa2...yang kita pun pandang dia org pun biasa2 jugak, dia tak tahu...muuaaahaha

      Delete
  4. Allahuakbar... betul tu jangan menilai orang pada luarannya saja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak baik buat macam tu. Hak pelanggan jgn diperendahkan

      Delete
  5. Namanya juga manusia, pertama yang dilihat dan nilai itu dari cara berpakaian kedua dari cara berbicara. Lalu dari cara berperilaku di nomor sekian halahhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, padahal banyak juga orang kaya yang berpakaian sederhana..

      Delete
    2. @Zee : kasihan pada yang benar2 mau membeli. Kiranya seperti rasa dihalau atau "jangan masuk ke kedai ini lagi. Anda tidak akan dilayan...huhu"

      @AA : Betul. Dah banyak orang kaya yang gayanya sederhana.

      Delete
  6. mmg bnyk kedai yg mcm ni fidah, kalau kita2 yg biasa ni asik pandang atas bwh mcm la kita tkdk duit sngt kan walaupun kita brckp melayu yg penting org membeli, bknnya ada beza duit org speaking london dgn ckp melayu ye dak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penting fulusnya..bukan speaking London nya. Mentang2 lah tak nampak gaya, mutu dan keunggulan, sebelah mata pun tak pandang...

      Delete
  7. Iya terkadang yang sederhana
    Menggunakan bahasa biasa
    Pemilik kedai malas melayaninya
    Padahal ada niat sungguh nak membeli isi kedainya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan suka menilai orang,
      Siapa tahu kalau2 dia ada banyak wang :D

      Delete
  8. walaikumsalam,, sangat setuju mbak, kebanayaan memang orang hanya menilai pada penampilan, kadang orang hanya berpenaampilan biasa tapi kita tidak tahu bagaimanakah sbenarnya orang tersebut, nauzubillah :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku juga setuju
      Penampilan bukan kesatu

      Delete
    2. @MM : betul tu. Jangan menilai pada penampilan. Pokoknya jangan double standard. Siapa tahu yang biasa2 inilah yang berniat mahu membantu.

      @Anis Ayu :
      Saya juga setuju
      Tak baik dinilai begitu
      Hati orang bukan batu

      Delete
  9. ramai yang suka menilai dari segi luaran.. sama macam orang hadir temuduga, selalu penemuduga menilai dari segi luaran, pakaian kemas dan pandai menjawab soalan dengan yakin dan tepat.. kualiti kerja tak tentu ok.. eh, macam lari dari topik pula komen aiza ni.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..pakaian kemas dan pandai bercakap kadang2 tu okey lagi. Part lagi teruk, yang cas2 Bimbo pun dapat...ehh

      Delete
  10. tak elok layan pelanggan macam tu..

    ReplyDelete
  11. kalau dah gaya kedai gitu ...memang sekali tu jelah kak yan masuk kedai tu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau macam tu lah gayanya, memang pikir 10x lah nak masuk lagi kedai macam tu.

      Delete
  12. kadang bukan taukey yang macam tuu..tapi pekerja yang terlebih berlagak

    ReplyDelete
  13. layan pelanggan terpaksa ikut rentak mereka..

    ReplyDelete
  14. tak elok layan cam tu, seharusnya kena adil

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa belajar subjek perdagangan kat sekolah dulu, cikgu kata..pelanggan adalah raja

      Delete
  15. Mana tau yang speaking melayu dan bergaya biasa-biasa saja itu mau membeli kedai dan seisi-isinya... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiki....i like this statement.
      Kannn..beli dengan kedai sekali. Hambik ko.. :D

      Delete
  16. Adat dunia katanya FS.....lebih lagi hidup kat KL ni. Yang bergaya dan stylo dipandang tinggi. Okje mmg seram nak masuk butik butik branded ni FS....sebab sedo diri hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang2 tu..kedai biasa2 aja. Lagak saja yang lebey...ni yg mencik :(

      Delete
  17. ada jugak yang spesis layan semua, tapi bila tengok kita macam xde duit, ringan je mulut tu tanya "akak bajet brapa?kalau yang murah sikit, belah sini..". tu pun keji jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...
      Pinggan tak retak, nasi tak dingin :(

      Delete
  18. Kena pegang secekak duit tayang kat orang kedai tu ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak setuju...buaru terbuntang mata agaknya...hihi

      Delete
  19. Saya klu jumpa org mcm tu, saya bahasakan ckp perancis je, tak pun sepanyol... apa kelas inggeris huhu.
    Sabar jelah... org klu mcm tu selalunya act je lebih. Biar je, tak rugi apa pun kita dgn org mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya kedai2 cas berlagak macam tu, tak boleh survive lama. Lagilah persaingan bertambah sengit sekarang.




      Delete
  20. teringat my kakak yg suka sgt pakai simple tapi bila keluarkan kad , juling mato org tu ... hahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penting sangat lah gaya dan baju lawa2 tu kunun...
      Tak baik buat orang macam tu

      Delete
  21. Lain pula cerita saya, memandangkan rupa saya langsung takde iras2 aoron kwok tue tp ada laa bayang2 chinese sket...pandai juga lenggok dan bahasa mereka, bila saya yg melayu celup pergi kedai mereka, layanan uncle tey sangat mesra berbanding sang melayu yg lain masuk kedai dia....last2 bila mau pulang, saya kecik2 cakap nak discount, dier pon ada bg sket...

    Dlm hati kecil saya berfikir...sebab mereka pandai bahasa kita, mereka LIPAT kita habis2, tp kita sang melayu hanya segelintir yg tahu so sket jek laa mereka BAGI pada yg tahu tue...

    Macam citer p ramlee dalam dialog seniman bujang lapok - BAHASA MENUNJUKAN BANGSA.. bukan panggil HOI HOI HOI - singh bahasakan sudin ... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adab dan budi bahasa tu sangat penting, selain daripada tau tentang strategi perniagaan.
      Persaingan sangat sengit sekarang, mana-mana kedai yang buat kita macam nak kena 'sembah' dia dulu baru nak layan kita baik2..sendiri mau ingatlah... :)

      Delete
  22. Memang dh selalu kena..cuba pakai make-up tebal2 masuk kedai.. perghh layanan.. cuba pakai selipar dan comot..sebelah mata pun doranng tak pandang..sobss

    Tak baik tau!

    ReplyDelete
  23. masyarakat kita memang sudah dididik dengan menilai keupayaan harta seseorang melalui luaran ... teringat lak saya pd seseorg . pd dia , wpun kerja operator tapi drive kancil , dia kaya . sebliknya klu org tu officer tapi pi kerja naik kapcai , ko miskin le kat mata dia ... ermmm

    ReplyDelete