<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Petai Belalang

September 26, 2015

Petai Belalang


Malam malam pergi ke kedai
Beli gula setengah balang
Petai bukan sebarang petai
Ini namanya petai belalang

Walaupun line internet kadangkala macam biskut chipsmore..kejap ada kejap tak ada, perasaan gigih untuk cuba try test update satu entri tetap ada.....huhu
Sebenarnya agak teruja (baca: jakun) apabila melihat pokok ini tumbuh di depan rumah kat kampung.

Masa kecik-kecik dulu, pokok ni ada di depan rumah bapa saudara saya. Maka, selalulah juga memetik buahnya untuk dimakan dan dijadikan bahan untuk main masak-masak..hihi (eko addo????)

Pokok ini adalah dari keluarga kekacang. Nama saintifiknya adalah laucaena leucocephale.
Rupa bentuknya lebih kurang macam petai, tapi saiznya lebih kecil dan buahnya lebih nipis. Sesetengah pendapat menyatakan khasiatnya sama malah lebih baik jika dibandingkan dengan alfalfa.

Petai belalang dikatakan dapat merawat penyakit kencing manis. Ianya juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.

Petai belalang juga mengandungi kandungan serat yang tinggi. Jadi, makanlah petai ini untuk memudahkan proses pencernaan, sekaligus mengelakkan masalah sembelit.

Selain daripada itu, petai belalang dipercayai dapat mengatasi masalah depresi. Kandungan trytophan yang ada dalam petai ini dikatakan dapat membuat mood seseorang menjadi lebih relax dan tidak tertekan.

Jadi tunggu apa lagi. Jom makan petai belalang :)

Sekian. Wassalam.

Sumber: pelbagai.






Label:

32 Ulasan:

Di 9/26/2015 11:31:00 PG, Blogger Mizz Aiza berkata...

kat tempat aiza panggil petai jawa.. pucuk pokok petai ni sedap dibuat ulam atau dicelur makan dengan sambal belacan..

 
Di 9/26/2015 01:42:00 PTG, Blogger I am LZ berkata...

Lorrr Fidah Shah, dulu masa kecik saya pun makan petai ni kat kampung. Tak sangka berkhasiat..

 
Di 9/26/2015 04:32:00 PTG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Petai belalang
Sewarna dengan belalang
Ramai tumbuh diladang
Boleh disantap orang..

 
Di 9/26/2015 05:09:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Lama dah tak dengar ttg petai ni... pernah juga makan dulu tapi tak tau khasiatnya smpi mcm tu... thanks sharing Fidah.. :)

 
Di 9/26/2015 08:13:00 PTG, Blogger plain83 berkata...

sambal petai belalang sedap, gaul sekali dengan bilis kecil yang dah digoreng garing tu... perghhh, lauk yang cukup sedap. ish tetiba rasa macam nak cari petai belalang esok hehehe :D

 
Di 9/26/2015 08:40:00 PTG, Anonymous seri nian berkata...

tengah mengandung ni, rasa nak muntah makan petai
sebenarnya sy peminat petai, sambal udang petai tu pergh sedap betul

 
Di 9/26/2015 09:17:00 PTG, Blogger Jejari Menaip berkata...

kat tempat saya jarang jumpa.. Hari tu pergi kedah rombangan pengantin kat tepi rumahnya banyak petai belalang ni.. tapi tak tahulah diorg panggil ap.. Saya baca entry ni baru tahu org panggil petai belalng.. hihihi

 
Di 9/27/2015 12:47:00 PTG, Blogger Maya Amir berkata...

ohhh.ini namanye petai belalang..saya suke petai yang gemuk2..perghh buat ulam dengan sambal tempoyak! hmmm..;)

 
Di 9/27/2015 07:37:00 PTG, Blogger Eksapedia berkata...

kalau ditempat saya disebut dengan meladingan.Hehehe
itu mantap banget kalau dijadikan pecel...

 
Di 9/27/2015 08:58:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Pernah juga dengar pucuknya boleh dibuat ulam. Tapi x pernah try.
Thanks Aiza :)

 
Di 9/27/2015 09:00:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya pun baru tau khasiatnya...dulu2 tau makan aje...hihi
Thanks LZ :)

 
Di 9/27/2015 09:01:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Rasanya enak
Khasiatnya banyak

Thanks Mba Ayu :)

 
Di 9/27/2015 09:04:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya pun baru tau khasiat petai belalang..kalau tau, dari dulu makan banyak2..hihi
Thanks Khir :)

 
Di 9/27/2015 09:07:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Makan pulak dengan nasi panas..ppeerrgghhh terangkat!!
Thanks :)

 
Di 9/27/2015 09:09:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Lepas bersalin nanti boleh cover balik..makan banyak2..hihi
Thanks seri nian :)

 
Di 9/27/2015 09:13:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Cuba makan tak?....rugi kalau tak rasa..:D
Thanks Ikhwan

 
Di 9/27/2015 09:18:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau makan yg gemuk2 siket tu baru ada feel..selalu makan gitu aja. Tapi kalau dpt tempoyak, lagi best.
Thanks Maya :)

 
Di 9/27/2015 09:24:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Enak ya kalau dibuat pecel. Buat penambah rasa..
Thanks Eksa :)

 
Di 9/28/2015 12:22:00 PG, Blogger SalbiahM berkata...

selalu jumpa, baru hari ni tahu namanya.samalah kita kak Fidah, selalu guna main masak-masak..hehehe

 
Di 9/28/2015 06:35:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bestkan..kenangan masa kecik2..
Thanks Sal :)

 
Di 9/28/2015 11:16:00 PTG, Blogger OKje berkata...

Ohhh nama dia petai belalang yeh FS. Yelah ..... teringat dulu dulu zaman kecik, mmg suka makan petai ni. Dah mcm kudap kudapan pun ye. Satu lagi buah leletop. Tu pun spesis kudap kudapan jugak tu.
Alahai nostalgiknya FS.

 
Di 9/28/2015 11:45:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Haha...terkenang semasa dulu :D
Thanks Okje :)

 
Di 9/29/2015 11:34:00 PG, Anonymous Raihanah Ahmad berkata...

macam2 jenis ada ya, sedap buat sambal

 
Di 9/29/2015 01:45:00 PTG, Blogger Dunia Zumal berkata...

Masa Zumal kecil dulu hanya buat main ja petai belalang nie ^-^

 
Di 9/29/2015 07:09:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Memang sedap. Makan macam tu aje pun ok.
Thanks Raihanah :)

 
Di 9/29/2015 07:10:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Rugi la kalau tak makan...haha
Thanks Zumal :)

 
Di 9/29/2015 10:55:00 PTG, Blogger Nove Hasanah berkata...

baru tau kalau pucuknya bisa dibuat untuk lalapan. mau dicoba nih kalau nanti ada ketemu pohonnya, maklum sekarang kemarau panjang, pohon-pohonan semua merontokkan daunnya untuk bertahan.

 
Di 9/30/2015 08:18:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya juga baru tahu. Tak pernah kisah tentang pucuknya selama ini. Teringin juga mau cuba.
Thanks Mba Nove :)

 
Di 10/01/2015 03:34:00 PTG, Blogger suria lekatlekit berkata...

sedap buat ulam pernah makan kat rumah maksu sebelah asben dulu. yang pasti bau dia tak la kuat macam petai biasa tu

 
Di 10/01/2015 11:18:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bau dia tak se power petai biasa. So, boley makan cam tu jek.
Thanks Suria :)

 
Di 10/07/2015 12:20:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

selalu jd mangsa sy time main pondok2 dulu hahahaha

 
Di 5/06/2016 01:22:00 PTG, Anonymous usahawanberjaya berkata...

"Fenomena TERBARU & TERPANTAS TAHUN 2016 DIMALAYSIA Ini Mungkin Hadir Sekali Sahaja Di Dalam Hidup Anda...KEPUTUSAN anda hari inilah akan menentukan siapa anda 5 tahun dari sekarang. Tahniah kerana anda antara yang bertuah kerana membuka website yang "TEPAT".

Nama saya JAIRINLY BIN MATUIN dan nombor tel: 0135404900. Anda boleh hubungi saya melalui sms, call & whatsapp. Saya buat keputusan untuk bermula dan tidak sesekali untuk patah balik. Saya nak anda bersama kami atas dasar Kepercayaan & Keikhlasan. Gabungan Leader-leader hebat mengkaji Platform Syarikat, Prodak & Pelan Pemasaran. Tahap confident adalah 2000% dan sangat-sangat yakin...rasa bergetar melihat peluang ini...memang power. Lebih dari itu adalah kuasa Tuhan.

website: http://pasifincome2016.blogspot.my/

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama