Januari 26, 2014

Nasi Ambang

Pernah makan nasi ambang?

Nasi ambang adalah hidangan orang Jawa. Ia adalah nasi putih yang dihidang di dalam dulang bersama lauk pauk seperti mi goreng, ikan masin, ayam masak kicap, sambal goreng, serunding kelapa dan beberapa lauk lagi. Rasanya memang sangat sedap dan sesuai dengan tekak jawa saya ni...hehe

Masa saya kecil dulu, selalu juga nasi ambang ini menjadi hidangan di waktu kenduri kendara. Kadang-kadang dapat dibawa balik sebagai ‘berkat’. Tapi sekarang saya tidak pasti sama ada amalan itu masih ada.

Semalam, saya balik ke Johor. Sempat juga singgah di R&R Pagoh untuk menikmati nasi ini. Walaupun tidak dimakan di dalam dulang (nasi ambang itu dibungkus dengan daun pisang), ianya tetap best dan terbaik.




Sekian. Wassalam.

27 ulasan:

  1. masih ada lg kat Banting ni ...masyarakat Jawa di sini mengamalkannya bila kenduri kendara, sy tumpang sekaki wala pd mulanya terpinga2 nak makan macam mana...haha maklum la org Kedah kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dekat bangi macam susah siket la nak dapat..hehe
      Thanks PCL..

      Padam
  2. Wah malam gini makan Nasi ambang
    Terasa nikmat Mbak Fidah, satu porsi
    Deh saya pesan makasih :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi ambang memang enak..lagi kalau dimakan beramai ramai..
      T.kasih ya...

      Padam
  3. Tak pernah cuba pun cik Fidah. Selalu kalau ada pilihan antara nasik ambeng or nasik kerabu, tetap nak makan nasik kerabu jugak.. hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi kerabu pun best jugak..kalu gi pasar pagi atau malam..saya beli juga tu..t.kasih:)

      Padam
  4. pernah makan. tapi tak lalu la sebab bercampur2. ekekeke. tapi sedap !

    BalasPadam
  5. Slalu juga klu balik msjid mlm2 dpt tapau nasi ambang.. best.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah..bestnya dpt tapau nasi ambang
      Thanks Khir.:)

      Padam
  6. ini dulu antara nasi feveret saya nih..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nasi ambang memang best Strider:)

      Padam
  7. pernah makan juga nasi ambeng nie... sedap...!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sy pun suka nasi ambang..tapi kat area rumah sy susah nak jumpa :(
      Thanks cheq eem

      Padam
  8. fav saya ni.dulu masa keje lunch time mst mkn nasi ambeng ni hehe smpi muak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang faveret saya...lagi pun jarang2 jumpa...tu yg rasa best

      Padam
  9. kelihatannya rasanya enak, yummy

    BalasPadam
  10. oo..orang jowo ya...nway kita pun tak pasti fidah kalau diberi pilihan kita boleh makan nasi sedulang ramai-ramai..hmmm...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe..orang Jawa..Tapi part makan sedulang tu rasanya dah jarang jumpa...
      Thanks Raudzah

      Padam
  11. Hadir lagi saya Mbak Fidah di artikel Nasi Ambang
    Masih penasaran dengan enaknya. selamat pagi yah Mbak Fidah

    BalasPadam
    Balasan
    1. T.Kasih ..memang rasanya sungguh enak...

      Padam
  12. Lama Nurul tak pekena nasi ambang ni.. kawan2 cakap kt medan selera BBU ada satu gerai nasi ambang yang meletopss, tp belum berkesempatan nk pegi..sebabnye, gerai tu buka ofc hour je.. jauh tu Nurul nak kesana during lunch hour..huhu

    BalasPadam
  13. ohh,, x pnah makan.. sedap ke?

    BalasPadam
  14. Masa kecik2 selalu merasa makan nasi ambeng ni. Dah nk ke'tua' dah tak pernah jumpa lagi. Tapi rasanya kalau di belah2 pontian yg kt kampung2 terutamanya kt Kg Sri Bunian tu masih lagi mengamalkan pemberian berkat nasi ambeng tu.

    BalasPadam
  15. mak saya pun keturunan org jawa time kenduri makcik2 lebih suka buat nasi ambeng
    kita org suka mkn ramai2 ,,,berebut2 mengalahkan bebdk...kg kita dekat jer kat kg melayu subang(belah mak semua kat situ)....eermm dah terliur nak mkn la hihi

    BalasPadam
  16. Mak mentua sy suka.nasi ambeng ni..

    BalasPadam

Google+ Followers

Pengikut