<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Nasi Ambang

Januari 26, 2014

Nasi Ambang

Pernah makan nasi ambang?

Nasi ambang adalah hidangan orang Jawa. Ia adalah nasi putih yang dihidang di dalam dulang bersama lauk pauk seperti mi goreng, ikan masin, ayam masak kicap, sambal goreng, serunding kelapa dan beberapa lauk lagi. Rasanya memang sangat sedap dan sesuai dengan tekak jawa saya ni...hehe

Masa saya kecil dulu, selalu juga nasi ambang ini menjadi hidangan di waktu kenduri kendara. Kadang-kadang dapat dibawa balik sebagai ‘berkat’. Tapi sekarang saya tidak pasti sama ada amalan itu masih ada.

Semalam, saya balik ke Johor. Sempat juga singgah di R&R Pagoh untuk menikmati nasi ini. Walaupun tidak dimakan di dalam dulang (nasi ambang itu dibungkus dengan daun pisang), ianya tetap best dan terbaik.




Sekian. Wassalam.

Label:

27 Ulasan:

Di 1/26/2014 11:18:00 PTG, Blogger PakcikLie PCL berkata...

masih ada lg kat Banting ni ...masyarakat Jawa di sini mengamalkannya bila kenduri kendara, sy tumpang sekaki wala pd mulanya terpinga2 nak makan macam mana...haha maklum la org Kedah kan..

 
Di 1/27/2014 12:48:00 PG, Blogger Saud Karrysta berkata...

Wah malam gini makan Nasi ambang
Terasa nikmat Mbak Fidah, satu porsi
Deh saya pesan makasih :)

 
Di 1/27/2014 03:05:00 PG, Blogger Gee Lion berkata...

Tak pernah cuba pun cik Fidah. Selalu kalau ada pilihan antara nasik ambeng or nasik kerabu, tetap nak makan nasik kerabu jugak.. hehe..

 
Di 1/27/2014 10:30:00 PG, Blogger Lollipop Manis berkata...

pernah makan. tapi tak lalu la sebab bercampur2. ekekeke. tapi sedap !

 
Di 1/27/2014 11:56:00 PG, Blogger Khir Khalid berkata...

Slalu juga klu balik msjid mlm2 dpt tapau nasi ambang.. best.. :)

 
Di 1/27/2014 01:36:00 PTG, Blogger Azlan Strider berkata...

ini dulu antara nasi feveret saya nih..hehehe

Regards,
-Strider-

 
Di 1/27/2014 04:19:00 PTG, Blogger Cheq Eem berkata...

pernah makan juga nasi ambeng nie... sedap...!

 
Di 1/27/2014 07:32:00 PTG, Blogger Kyla Pearlisha berkata...

fav saya ni.dulu masa keje lunch time mst mkn nasi ambeng ni hehe smpi muak

 
Di 1/27/2014 09:27:00 PTG, Blogger Beranda Kata berkata...

kelihatannya rasanya enak, yummy

 
Di 1/27/2014 10:28:00 PTG, Blogger Raudzah Z berkata...

oo..orang jowo ya...nway kita pun tak pasti fidah kalau diberi pilihan kita boleh makan nasi sedulang ramai-ramai..hmmm...

 
Di 1/28/2014 05:33:00 PG, Blogger Saud Karrysta berkata...

Hadir lagi saya Mbak Fidah di artikel Nasi Ambang
Masih penasaran dengan enaknya. selamat pagi yah Mbak Fidah

 
Di 1/28/2014 07:27:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Dekat bangi macam susah siket la nak dapat..hehe
Thanks PCL..

 
Di 1/28/2014 07:29:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nasi ambang memang enak..lagi kalau dimakan beramai ramai..
T.kasih ya...

 
Di 1/28/2014 07:30:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nasi kerabu pun best jugak..kalu gi pasar pagi atau malam..saya beli juga tu..t.kasih:)

 
Di 1/28/2014 08:08:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Hehe...thanks..:)

 
Di 1/28/2014 08:10:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Wah..bestnya dpt tapau nasi ambang
Thanks Khir.:)

 
Di 1/28/2014 09:32:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nasi ambang memang best Strider:)

 
Di 1/28/2014 09:33:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sy pun suka nasi ambang..tapi kat area rumah sy susah nak jumpa :(
Thanks cheq eem

 
Di 1/28/2014 09:37:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Memang faveret saya...lagi pun jarang2 jumpa...tu yg rasa best

 
Di 1/28/2014 10:46:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Memang enak...T.kasih :)

 
Di 1/28/2014 10:47:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Hehe..orang Jawa..Tapi part makan sedulang tu rasanya dah jarang jumpa...
Thanks Raudzah

 
Di 1/28/2014 10:48:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

T.Kasih ..memang rasanya sungguh enak...

 
Di 1/28/2014 11:16:00 PG, Blogger Nurul Hidayah berkata...

Lama Nurul tak pekena nasi ambang ni.. kawan2 cakap kt medan selera BBU ada satu gerai nasi ambang yang meletopss, tp belum berkesempatan nk pegi..sebabnye, gerai tu buka ofc hour je.. jauh tu Nurul nak kesana during lunch hour..huhu

 
Di 1/28/2014 11:53:00 PG, Blogger ain diyana berkata...

ohh,, x pnah makan.. sedap ke?

 
Di 1/28/2014 02:41:00 PTG, Blogger Lynn Munir berkata...

Masa kecik2 selalu merasa makan nasi ambeng ni. Dah nk ke'tua' dah tak pernah jumpa lagi. Tapi rasanya kalau di belah2 pontian yg kt kampung2 terutamanya kt Kg Sri Bunian tu masih lagi mengamalkan pemberian berkat nasi ambeng tu.

 
Di 1/31/2014 07:17:00 PG, Blogger Haslinda Hassan Ali berkata...

mak saya pun keturunan org jawa time kenduri makcik2 lebih suka buat nasi ambeng
kita org suka mkn ramai2 ,,,berebut2 mengalahkan bebdk...kg kita dekat jer kat kg melayu subang(belah mak semua kat situ)....eermm dah terliur nak mkn la hihi

 
Di 1/31/2014 11:47:00 PG, Blogger Maria Firdz berkata...

Mak mentua sy suka.nasi ambeng ni..

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama