<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenience…

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Homemade Wholemeal Bread

Disember 11, 2016

Homemade Wholemeal Bread

Assalamualaikum


Sempena hari cuti ni, jom kita buat roti. Roti wholemeal memang lebih banyak khasiat, vitamin dan serat. Pastinya baik untuk kesihatan.

Resipi (basic):
  • 200g tepung wholemeal
  • 100g tepung high protein atau tepung roti (tapi saya guna 50g susu tepung dan 60g tepung high protein)
  • 155ml air
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 kecil garam
  • 1 sudu besar yis
  • 2 sudu besar butter
  • Boleh juga tambahkan bread improver & bread softener - 1/2 sudu kecil (setiap satu). Bahan ini boleh didapati di kedai menjual bahan2 kek dan roti.

Cara-cara
  • Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk atau bread maker. Kalau guna bread maker tekan function yang berkenaan dan tunggu hingga roti masak.
  • Kalau buat secara manual, gaul sebati dan uli semua bahan sehingga adunan menjadi kenyal. Tutup adunan dengan tuala lembab. Biarkan roti mengembang hingga 2x ganda (atau rehatkan adunan dalam 30 - 40 minit). 
  • Setelah kembang, tumbuk2 atau uli roti untuk keluarkan angin.
  • Masukkan ke dalam bekas yang sesuai dan biarkan hingga kembang 2x ganda (dalam 30 minit).
  • Bakar dalam suhu 180°c selama 30 - 40 minit (ikut oven masing2) atau hingga bahagian luar roti keperangan.
  • Setelah masak, sejukkan dan potong mengikut suka. Sedia untuk dihidangkan.
  • Nota: Adunan ini dapat satu loaf :)

Sekian. Selamat mencuba.
Wassalam.

Label:

4 Ulasan:

Di 12/11/2016 10:12:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

nk 1 slice 😊

 
Di 12/11/2016 11:09:00 PTG, Blogger Pus berkata...

bisa dicoba dirumah nanti, terima kasih resep nya mbak hehe

 
Di 12/12/2016 08:14:00 PG, Blogger paridah berkata...

rajinnya menguli roti fidah..sedap utk sarapan

 
Di 12/13/2016 03:58:00 PTG, Blogger nohas berkata...

homemade bread..sedap dimakan panas2..

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama