<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Kita Hanya Merancang

Ogos 02, 2015

Kita Hanya Merancang

Assalamualaikum

Perjalanan hidup adalah sebuah pilihan. Tersalah memilih langkah, memang buruk padahnya. Hidup juga adalah sebuah perancangan. Namun, kita hanya mampu merancang, Allah jualah yang maha menentukan.

Dalam hidup ini, ada kalanya perancangan yang kita buat tidak menjadi. Lebih-lebih lagi jika perkara tersebut telah dirancang dengan kemas dan teliti. Pasti ianya akan mendatangkan kekecewaan yang amat, sampai kadang-kadang kita terlupa yang Allah ada perancangan yang lebih baik untuk kita.



Di sini saya ingin kongsikan beberapa kata semangat atau quotations. Jom baca.
Harapnya dapat juga memberikan motivasi pada yang memerlukan, tak kiralah atas sebab apa. Saja nak share...sebab hobi saya memang mengumpul quotations. Sebelum dia hilang (sebab kadang-kadang lupa simpan kat mana), baik letak kat sini :)

"The only way to stop the pain in your life is to accept the fact that NOTHING HAPPENS WITHOUT THE PERMISSION of Allah SWT" - betulkan, segala yang berlaku adalah di atas keizinan Allah jua.

"Ya Allah, jika suatu saat aku KEHILANGAN harapan dan tujuan ku, berikan aku KEYAKINAN bahawa TAKDIR Mu adalah lebih baik daripada apa yang aku ingin dan impikan"

"Whatever disappears from your life that you thought was the reason for your happiness, be sure that Allah took it away from you before it became the reason for your misery" - Allah Maha Mengetahui apa yang lebih baik dan terbaik untuk kita.

"Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu, padahal itu baik untuk kamu. Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal itu tidak baik untuk kamu. Allah Maha Mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui" (Surah Al Baqarah, 216)

"When Allah tests you, it is never to destroy you. When He removes something in your possession, It is (only) in order to empty your hands, for an even greater gift" - Boleh jadi kehilangan sesuatu itu kerana Allah ingin menggantikannya dengan yang lebih baik.

Pesan Ustaz Kazim Elias: Ketika kamu berasa sedih, pejamkan mata mu dan katakan dalam hati mu " Inilah perjalanan hidup ku. Allah Ta'ala yang meletakkan aku di sini. Semua ini perancangan Allah. Jadi, aku mesti teruskan perjalanan hidup ini kerana aku percaya di atas setiap ketetapan-Nya. Dan aku terima Qada dan Qadar diriku. Sesungguhnya setiap sesuatu itu ada hikmahnya. Terima kasih Ya Allah, kerana mengasihiku" Selepas itu, bukalah mata mu dan senyumlah.




Sekian. Wassalam.


Gambar : Google
Sumber: Pelbagai


Label:

32 Ulasan:

Di 8/03/2015 10:08:00 PG, Blogger paridah berkata...

ALLAH MEMBERI DENGAN AMAT BANYAK DAN MENGAMBILNYA SEDIKIT SAJA MENURUT TAKDIR-NYA...REDHALAH N BERLAPANG DADA..INSYA ALLAH TERNYATA HIKMAHNYA.

 
Di 8/03/2015 11:52:00 PG, Blogger Jejari Menaip berkata...

Allah adalah sebaik2 perancang..

 
Di 8/03/2015 02:02:00 PTG, Blogger Ridha berkata...

Betul banget Mbak. Sebagai blogger kita hanya bisa menulis. Banyak sedikit pengunjung itu tergantung google kali yah. hehehehehe

 
Di 8/03/2015 03:03:00 PTG, Blogger nohas berkata...

Ingat Allah di saat suka dan duka..bila suka, kita bersyukur, bila duka, kita bersabar, bertawakkal..

 
Di 8/03/2015 05:12:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

Benar sekali..
Kita hanya bisa berencana dan berusaha..
Namun semua keputusan ada pada Allah swt

 
Di 8/03/2015 07:55:00 PTG, Blogger Mang Lembu berkata...

sepakat bahwa kita hanyalah diberi kemampuan untuk merancang langkah hidup dan kehidupansecara baik dan benar, tetapi hasil akhirnya hanyalah DIA YANG MAHA KUASA

 
Di 8/04/2015 11:29:00 PTG, Blogger Akhmad Muhaimin Azzet berkata...

Merancang, lalu berusaha atau berikhtiar, sambil sepenuh tawakkal kepada Allah 'Azza wa Jalla.

 
Di 8/05/2015 02:17:00 PG, Blogger andrain berkata...

benar banget mba,kita hanya merancang dan menjalankan, semua allah sudah atur,terbaik menurut kita,tapi belum tentu menurut Allah :)
selalu jalani kehidupan dengan bersyukur,jadi insya allah akan selalu indah :)

 
Di 8/05/2015 02:43:00 PG, Blogger Bunda_nora berkata...

Kita merancang...Allah juga merancang...tetapi perancangan Allah adalah yang terbaik..

 
Di 8/05/2015 03:46:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setiap apa yang mendatang, pasti ada hikmahnya.

 
Di 8/05/2015 03:47:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Redha dan tawakkal..Allah pastinya ada rancangan yg terbaik.

 
Di 8/05/2015 03:49:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju....itu semua dipanggil rezeki. In shaa Allah ramai pengunjungnya nanti...aamiin

 
Di 8/05/2015 03:50:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Moga tidak pernah lupa di masa apa pun...sesungguhnya Allah sentiasa dekat.

 
Di 8/05/2015 03:50:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Allah maha mengetahui dan sebaik-baik Perancang.

 
Di 8/05/2015 03:52:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kita hanya mampu merancang, berusaha, berdoa dan bertawakkal. Selainnya Allah yang Maha mementukan.

 
Di 8/05/2015 03:53:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju. Itulah yang sebaiknya.

 
Di 8/05/2015 03:54:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kita merancang, Allah adalah sebaik baik Perancang. Redha dengan apa yang telah ditentukan. Pastinya ada hikmah.

 
Di 8/05/2015 03:55:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Setuju. Walau kadang kala terasa berat, yang penting adalah mendidik hati supaya redha dan bersangka baik.

 
Di 8/05/2015 01:03:00 PTG, Blogger Nove Hasanah berkata...

Saya paling suka dengan yang Surah Al Baqarah Ayat 216 itu. Kadang kita memaang suka lupa meminta sesuatu kepada Allah dan belum dikabulkan. Bagusnya dikembalikan lagi bahwa mungkin justru dengan tidak dikabulkannya permintaan kita itu karena itulah yang sebenar-benarnya paling baik buat kita.

 
Di 8/05/2015 03:44:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

betul tu kak Fidah...bila kita redha, InshaAllah hati akan tenang

 
Di 8/05/2015 07:16:00 PTG, Blogger HAMIDIsP berkata...

Allah telah menentukan, kita umatnya yang memilih jalan dan takdir masing-masing..;)

 
Di 8/05/2015 10:12:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Allah juga maha mengetahui waktu bilakah paling sesuai untuk kita..jadinya, harus sentiasa bersangka baik.
terima kasih Mba Nove :)

 
Di 8/05/2015 10:15:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

In shaa Allah. Yang penting redha dan menerimamya dgn hati terbuka.
Tq sal :)

 
Di 8/05/2015 10:16:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Berusaha, berdoa dan bertawakal..pasti ada jalannya. Allah Maha Mengasihani.

 
Di 8/05/2015 10:31:00 PTG, Blogger Berbagai Info berkata...

berusaha-dan terus berusaha walau elum ada hasil, Allah tidak buta... Allah maha mengetahui hambanya yang kesusahan, dan dibalik kesusahan pasti ada kebahagiaan nantinya..........

 
Di 8/05/2015 11:16:00 PTG, Blogger Qaseh Vee berkata...

suka dgn pesanan uztaz kazim elyas tu . itulah ayat yg sis gunakan bia pujuk hati ...

 
Di 8/06/2015 11:40:00 PTG, Blogger Dunia Zumal berkata...

Perkongsian yang amat memotivasi diri ^-^

 
Di 8/07/2015 07:25:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sesungguhnya Allah maha mengetahui dan sebaik-baik Perancang.
Thanks Dzaky :)

 
Di 8/07/2015 07:27:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Saya pun suka ayat tu...sejuk aja baca.
Thanks Vee :)

 
Di 8/07/2015 07:28:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ia nya memotivasikan saya juga..
Thanks Zumal :)

 
Di 8/17/2015 05:38:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

kita merancang tetapi Dialah Perancang yang sebenar

 
Di 3/02/2016 04:42:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul. Tiada siapa boleh melawan perancangan Nya

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama