Ogos 05, 2015

Best Friend

Assalamualaikum

Semua orang pun mesti ada sahabat karib, best friend atau bff. Kalau tak ada, mesti hidup rasa sunyi dan membosankan. Betul tak?



Kenapa kita perlu ada sahabat karib atau kawan baik?
  • Sebagai teman di waktu susah dan senang. Seorang teman yang baik tidak akan meninggalkan temannnya walaupun dalam keadaan susah. 
  • Sebagai tempat mengadu apa-apa masalah yang patut di adu. Lebih kurang macam biro aduan lah. Tapi sebagai sahabat yang dijadikan tempat mengadu itu pun, haruslah juga pandai menyimpan rahsia. Jangan pulak dijajanya masalah si polan tu sampai satu kampung tahu. 
  • Sebagai tempat untuk meminta khidmat nasihat. Sebagai sahabat, pastinya orang itu lebih memahami masalah kita dan akan memberi nasihat yang terbaik dan bersesuaian.
  • Sebagai teman untuk ke mana-mana. Biasanya perempuan lah yang perlu kawan yang macam ni. Nak makan, nak shopping, nak pergi riadah, nak pergi dengar ceramah agama, kelas mengaji dan sebagainya. Kan tak best kalau pergi sorang-sorang. Kalau ada kawan, boleh jugak  berbincang. Tak gitu?
  • Sahabat yang baik, pasti akan membuat anda tersenyum. Lebih-lebih lagi kalau ada sahabat yang pandai membuat lawak jenaka. Kan best jika ada sahabat yang sebegitu. Sekurang kurangnya dapat juga menghilangkan stress dengan lawak-lawak dia orang.


Tapi, jangan lupa. Ada bezanya bila berkomunikasi dengan sahabat perempuan dengan sahabat lelaki. Betul tak?...


Semoga persahabatan dan silaturrahim anda dengan sahabat-sahabat baik anda berkekalan. Aamiin.

Sekian. Wassalam.
Pic : Google


p/s: Maaf, aktiviti BW slow siket lately. In shaa Allah, jika ada kesempatan, saya akan singgah. Sorry arr....

38 ulasan:

  1. gembiranya hati kalau punyai kawan2 yg memahami n menghargai kita seadanyaa kita walau siapa kita...tapi tidak perlu berkongsi segenap rahsia diri walau anggapan kita itu sehati sejiwa dgn kita...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah...memang best jika kita dikurniakan dengan kawan2 yg benar2 memahami.
      Setuju dengan Kak Paridah...tak semua rahsia boleh dikongsi
      Thanks :)

      Padam
  2. Balasan
    1. Betul..teman yg betul2 jujur dan ikhlas memang susah di cari.
      Thanks :)

      Padam
  3. Balasan
    1. Takut ya bila difikir fikirkan... :(
      Thanks

      Padam
  4. Waallaikumsalam.
    hambar rasanya hidup didunia jika kita ngga punya sahabat dan teman baik yang dapat saling mengerti dan menyayangi, makanya ibu mau kan bersahabat baik dengan saya?..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya follower ke 452 di blog Desacilembu. Jadinya, sudah lama berkawan baik dengan blog itu :)
      Thanks Mr Cilembu

      Padam
  5. iya amin mbak semoga bersahabatnya baik-baik :D

    BalasPadam
  6. yup..memang penting...kalau dapat sahabat yang baik tu, kita kena appreciate dan cuba jadi sahabat baik jugak untuk dia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saling menghargai dan memahami..itu amat penting dalam sesebuah persahabatan..
      Thanks Sal :)

      Padam
  7. Sahabat sejati amat diperlukan tapi nak cari yang benar-benar sejati bukannya mudah kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebab tu ada pepatah kawan ketawa mudah dicari, kawan menangis susah nak jumpa.
      Thanks SP :)

      Padam
  8. saya x de sahabat baik . dah biasa mengadu dan bercerita pada kakak ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bestnya ada kakak..saya anak perempuan tunggal. Kalau tak ada kawan2 (perempuan)..memang sunyi jugak hidup.
      Thanks Vee :)

      Padam
  9. rasa macam nak cari best friend perempuan la..he..he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehem...bukan dah ramai ke. Cuma tak sure keliling pinggang ke tak?...hahaha (peace!!)
      Thanks HB.

      Padam
  10. Dulu wawa pernah ade bff.. Cuma jodoh persahabatan kami cuma skeetika.. ")

    Wawa ade buat segmen, jemput join ya..")
    http://vitaminwawa.blogspot.com/2015/08/saya-nak-masuk-bloglist-vitamin-wawa.html?m=1

    BalasPadam
    Balasan
    1. Semoga bertemu dengan sahabat yg lebih baik..
      Thanks Puan Wawa :)

      Padam
  11. dengan adanya sahabat hidup terasa lebih indah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Setuju...sahabat yang baik akan membuat hidup lebih gembira
      Thanks Devina :)

      Padam
  12. Hanyalah sahabat sejati yang mampu melindungi engkau dari musuh-musuh abadi. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aamiin...
      Moga saya mempunyai sahabat yang akan sentiasa melindungi dan menghargai saya..aamiin
      Thanks Ipah :)

      Padam
  13. bersahabat spt bermain ragbi, bila dapat bola kita peluk, kita lindungi, jgn seperti bermain bolasepak, bila dapat bola, kita tendang..hehehe...sahabat yg baik sukar dicari, bila dapat, ikatkan tali persahabatan dgn ikhlas, jujur, dll..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pernah dengar pulak pepatah ni..macam best pulak..hihi
      Memang bukan senang nak cari sahabat yang betul2 jujur, ikhlas dan memahami.
      Thanks Nohas :)

      Padam
  14. Sahabat ini kadang2 lebih rapat dan fahami kita lebih daripada ahli keluarga sendiri...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Macam saya , tak ada adik beradik pompuan. Biasanya kat kawan atau member lah tepat curah perasaan (on hal2 yang mana perlu)...huhu
      Thanks Zumal :)

      Padam
  15. benar bnget,kalau nggak ada teman rasanya hambar.
    ada pepatah Cari teman jauh lebih sulit dibanding mencari musuh.

    BalasPadam
    Balasan
    1. bukan senang jika mahu mencari sahabat yang betul2 baik dan memahami.
      Thanks Andrian :)

      Padam
  16. kah..kah.. nampak x sis
    perbezaan lelaki n prempuan.
    nampak plik klau lelaki ucap2 kata2 mcm tu..
    btw even x ckap pun.. connection antara kita n bff
    tetap ada kan :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul...kalau lelaki cakap macam tu..pelik amat nampaknya..hihi
      Thanks Sobri :)

      Padam
  17. F-fight 4 u
    R-respect u
    I-involve u
    E-encourage u
    N-need u
    D-deserve u
    S-save u

    BalasPadam
    Balasan
    1. In life, we never lose friends. We only know the true ones are

      Padam
  18. betul saya setuju, manusia hidup memang butuh kawan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sunyi kan..kalau hidup tanpa kawan2. Apa lagi kalau ada kawan merajuk...hoho :D

      Padam

Google+ Followers

Pengikut