December 29, 2015

Ada Berapa Dalam Sehari?

Assalamualaikum

Maaf, sudah beberapa hari tidak bersiaran. Sebenarnya masih sibuk mengemas rumah selepas berpindah. Di tambah lagi dengan cuti yang hanya tinggal sehari (yang saya akan habiskan pada 31 Disember nanti), tak dapatlah nak 'full time' mengemas rumah buat masa ni.


Berbalik pada tajuk. Ada berapa dalam sehari? Tajuk ini khusus untuk menceritakan tentang apakah pekerjaan atau jenis kerja yang kita lakukan dalam sehari.

Kalau saya, selain dari bekerja di pejabat (9 pagi hingga 6 petang), saya juga melakukan kerja-kerja lain. Adalah menjadi kebiasaan bagi seorang ibu untuk menjadi tukang masak, tukang cuci dan tukang kemas rumah. Selain itu, saya juga menjadi 'pengusaha kedai dobi' di rumah untuk melaksanakan tugas-tugas seperti mencuci, melipat dan menggosok pakaian. Kalau nak cerita, memang ada banyak kerja dan nasib baiklah saya mempunyai pembantu khas (suami dan anak-anak pastinya)...

Di samping itu, saya juga menjadi guru kepada anak-anak selain dari membantu mereka membuat kerja sekolah. Kadang-kadang saya juga menjadi pemandu (baca: driver) untuk menghantar mereka ke kelas tambahan atau ke kedai membeli jajan.

Itu belum lagi tugasan sebagai seorang isteri...

Kalau nak di kira hampir sepuluh jenis pekerjaan (aktiviti sebenarnya) yang harus dilakukan dalam sehari. Jam bekerja juga mestilah banyak kan

#bukan2kerja
#banyakkerja

Anda pula bagaimana? Ada berapa jenis pekerjaan yang dilakukan dalam sehari? :D

Sekian. Wassalam.

Gambar: google










23 comments:

  1. HAI FIDAH KERJA DIRUMAH NI SELAGI XLELAP MATA XHBS MEMBUATNYA...ADA SAJA YG NAK DIBUAT..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Kak...memang kerja2 rumah tak kan habis.
      Thanks Kak Paridah :)

      Delete
  2. Tahnia ya ibu yang baik ..anak2 permata kita kena jaga baiuk2 ya

    ReplyDelete
  3. semoga dipermudahkan ., aminn

    ReplyDelete
  4. Mudah2 han urusan rumah nya cepat selesai mbak ya....

    ReplyDelete
  5. sy buat kerja byk tp yg mendatangkan duit 1 je ;-)

    ReplyDelete
  6. Nggak apa-apalah sibuk karena urusan pindah rumah mba hehe

    ReplyDelete
  7. Pekerjaan seharimu banyak sangat
    Tapi dilakukan dengan nikmat
    Pasti selalu selesai tepat
    Masih punya waktu istirahat

    Pekerjaanku berat-berat
    Tapi masih sempat
    Merangkai kalimat
    Hilangkan penat...

    ReplyDelete
  8. wah hebat Fidah..boleh jadi iron women..

    sebahagian dari tugas yang Fidah senaraikan itu memamg saya kongsikan juga bersama isteri

    ReplyDelete
  9. semoga dipermudahkan semua urusan

    ReplyDelete
  10. aiza bujang lagi tak ada kerja berkaitan anak dan suami.. kalau kerja yang lain termasuk kerja di pejabat dan rumah memang banyak juga..

    ReplyDelete
  11. Sepertinya Mak ci...ini wonderwomen yg super sibuk..

    ReplyDelete
  12. semoga lekas beres sama pekerjaan nya ya mb, sukses selalu

    ReplyDelete
  13. klu dah namanya isteri , memang banyak kerja termasuk jaga keperluan suami ... kena bagitahu ahamad maselan tu ... heheheee

    ReplyDelete
  14. selamat tahun baru fidah... :-))

    ReplyDelete
  15. Saya berkerjaya tapi tidak bekerja... boleh ke mcm tu huhu :D

    ReplyDelete
  16. Jangan jawab, banyak sangat, nanti pening hehe

    ReplyDelete
  17. mcm tak adil sahaja bila rakyat kena buat lbh kerja utk survive sedgkan rakyat hidup susah sebab dot dot dot ... kan !

    ReplyDelete
  18. Semoga dipermudahkan dalam semaua urusan ya bu, amin :)

    ReplyDelete
  19. Zumal pun banyak kerja gak
    1. Chef
    2. Pengusaha dobi
    3. Veterinary assistant
    4. House keeping
    5. Business consultant
    6. Health consultant
    7. Promoter
    8. Delivery
    9. Blogger
    10. Tak tau dah

    ReplyDelete
  20. Setisp orang memang banyak kerja yang merdka lakukan, kalau si isteri lagi banyak mereka kerja. Boleh dikatakan A-Z. All in One.
    Jom kunjungi entri saya:
    Pengalaman Bersama ONEXOX

    ReplyDelete
  21. Mmg hebat awak FS....org lelaki pun belum tentu boleh buat semua tu...

    Pindah rumah ye....jangan lupa share rumah baru tau...

    ReplyDelete
  22. kalau difikirkan memang tak cukup 24jam sehari bagi seorang ibu bekerja..tapi InshaaAllah, boleh manage semuanya..time mgmt..

    ReplyDelete