Ogos 18, 2014

Lempeng dan Sambal Ikan Bilis

Assalamualaikum...

Nampaknya sudah lama saya tak menjengah di blog. Agak sibuk juga kebelakangan ini...dan ketika manaip entri ini..saya masih lagi berada di dalam komuter..

Entah kenapa, tiba-tiba teringat saya pada lempeng dan sambal ikan bilis yang saya makan malam semalam. Sempat juga diambil gambarnya sebelum di 'ngap' abih.


Mengapa lempeng and sambal ikan bilis ini begitu istimewa?
1. Kerana rasanya sedap sepanjang zaman
2. Kosnya yang murah dan menjimatkan
3. Penyediaannya ringkas dan mudah
4. Menjadi juadah yang istimewa terutamanya setelah terlalu banyak makan makanan-makanan berjenama hari raya contohnya lemang, rendang, lontong, mi kari dan yang sewaktu dengannya...huhu

Sebab itulah ianya menjadi pilihan keluarga saya semalam. Selain daripada itu, saya rasa anak-anak saya perlu juga diperkenalkan dengan pelbagai jenis juadah dan makanan melayu...baik yang simple mahu pun yang kompleks...disamping menikmati hasil 'air tangan' ibu mereka... :) :)

Ok. Itu sahaja cerita hari ini. Komuter pun sudah sampai ke destinasinya...bye.

Sekian. Wassalam.

6 ulasan:

  1. Bestnya..kita suka lempeng yang isi kelapa dia banyak..cruncy aje..dengan sambal lagi ngam ya..he..he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best Raudzah..
      Salam hujung minggu...thanks :)

      Padam
  2. alamakkkk... sedapnyeeee... mana nak cari ni..? haha.. esok nak gi pasar peladang.. kt situ ade satu gerai jual lempeng.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau kat area rumah saya...ada jual kat pasar pagi..
      Salam hujung minggu Nurul..thanks :)

      Padam
  3. Lempeng dan sambal ikan bilis mmg tak boleh nak tolak klu ada... buat sarapan & makan petang2 pun syok.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sesetengah orang..makan dgn kuah sardin...
      Salam hujung minggu...thanks Khir :)

      Padam

Google+ Followers

Pengikut