<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Japanese Cotton Cheese Cake

Oktober 11, 2015

Japanese Cotton Cheese Cake

Assalamualaikum

Di sebabkan suka anak-anak suka sangat makan cheese, maka hari ini Mama dia orang buat operasi cheese cake.



Resipi cheese cake ini saya ambil dari blog Life is colorful. Resipi asal, sila lihat sini.
Saja nak tepek di blog picisan ini.  Esok-esok kalau teringin nak buat lagi, senang nak refer.

Bahannya tidak lah begitu susah nak cari. Tekniknya juga mudah, sebab orang yang tak pandai buat kek macam saya pun boleh faham dan ikut step by step.
Hasilnya?...
Alhamdulillah. Boleh dijadikan hidangan minum petang keluarga. Tapi boleh dicuba jaya lagi untuk memperbaiki apa yang kurang.

Jom tengok resipinya:

Bahan- bahan:
Bahan A
  • 250gm cream cheese
  • 50gm butter
  • 100 ml susu segar
  • 60gm tepung kek
  • 20gm tepung jagung
  • 6 biji kuning telur
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil perahan lemon

Bahan B
  • 6 biji putih telur
  • 140gm gula (saya guna gula pasir biasa aje)
  • 3/4 sudu kecil perahan lemon
Ada efek golden brown siket..huhu

Cara-cara:
  • Untuk adunan A: Cairkan cream cheese, butter dan susu segar dengan teknik double boiler. Bila sudah cair, sejukkan adunan cream cheese ini.
  • Asingkan telur kuning dan telur putih. Seboleh-bolehnya, jangan termasuk sedikit pun telur kuning dalam mangkuk telur putih. Telur putih dimasukkan ke dalam mangkuk adunan yang lebih besar.
  • Satukan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon dalam mangkuk adunan. Kemudian, tuang adunan cream cheese dan gaul hingga sebati (guna senduk kayu atau sudu sahaja)
  • Untuk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon sampai berbuih (foamy). Selepas itu, tambahkan gula dan pukul sampai bertanduk (soft peak). Sila pastikan ianya sampai bertanduk..kalau lama pun, tunggu aje lah. 
  • Campurkan adunan A ke dalam adunan B yang telah gebu. Kacau hingga sebati.
  • Bakar kek dalam oven selama 60 minit pada suhu 160c dengan cara au bain-marie (waterbath). Dalam bahasa yang lebih mudah, caranya adalah dengan menggunakan 2 loyang yang salah satunya mesti besar sedikit. Adunan kek dimasukkan ke dalam loyang yang lebih kecil. Manakala loyang yang lebih besar perlu dimasukkan air kurang separuh daripada isipadunya. Untuk kaedah lebih selamat (kot-kot lah takut air termasuk semasa proses pembakaran), bolehlah membalut loyang (yang berisi adunan) dengan aluminium foil.
  • Setelah masak, silalah sejukkan sebelum dipotong. Selepas itu, bolehlah di ngap untuk hidangan minum petang seisi keluarga.

Selamat mencuba.

Resipi-resipi kek lain:

Sekian. Wassalam.

Label:

51 Ulasan:

Di 10/11/2015 09:53:00 PTG, Blogger paridah berkata...

RAJINNYA FIDAH BUAT CHEESE CAKE YG GEBUS SEDAP TU...BANYAK JUGA GUNA CHEESE HINGGA 250 GM YA...

 
Di 10/11/2015 10:03:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Baru nak belajar. Kira banyak juga guna cheese tu. Cheezey lah katakan :)
Thanks Kak Paridah :)

 
Di 10/11/2015 10:26:00 PTG, Blogger nohas berkata...

Buat sendiri puashati..sedapnya, mesti selembut cotton..

 
Di 10/11/2015 10:42:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Betul tu. Kalau buat sendiri boleh adjust rasa. Cuma saya kena bagi fluffy lagi kot..belajar lagilah nampaknya..huhu
Thanks Nohas :)

 
Di 10/11/2015 11:21:00 PTG, Blogger Eksapedia berkata...

Boleh bagi bagi mbak kuenya ?? :D

 
Di 10/11/2015 11:54:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ya. Silakan tengok gambarnya :D
Thanks Eksa :)

 
Di 10/12/2015 12:05:00 PG, Blogger Nora Karim berkata...

wah...sedapnya nampak ni.. jeles pulak tgk... saya ni kalau buat kek, sure tak menjadi.. huhuhu

 
Di 10/12/2015 12:49:00 PG, Blogger iryantyismail berkata...

Sedapnya...lama dah nak buat ni..

 
Di 10/12/2015 02:45:00 PG, Anonymous Jati Solomon berkata...

Tengok gambarnya aja, tangan nih serasa mau nyambar nyicipin cheese cakenya.

 
Di 10/12/2015 07:28:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Sila lah cuba. Senang juga nak menjadi..
Thanks Nora :)

 
Di 10/12/2015 07:30:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan cuba Yan. Anak2 mesti suka.
Thanks Yan :)

 
Di 10/12/2015 07:32:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Ya silakan tengok gambarnya...:D
Thanks JS :)

 
Di 10/12/2015 08:39:00 PG, Blogger AtieYusof berkata...

alahai Fidah...sodap nya Japanese Cotton Cheese Cake... peberet sy ni...tapi tulah selalu nya main beli jer... hehhee

 
Di 10/12/2015 09:09:00 PG, Blogger Dunia Zumal berkata...

Suka sangat cheese cake, nak try juga nanti...

 
Di 10/12/2015 09:52:00 PG, Blogger Mizz Aiza berkata...

Sedapnya.. Aiza suka makan tapi malas nak membuatnya.. Hehe..

Lepas ni kalau afa masa boleh cuba resipi fidah ni.. Thanks sharing.. ;)

 
Di 10/12/2015 09:53:00 PG, Blogger Mizz Aiza berkata...

Tengok tapi tak boleh rasa.. Hehe..

 
Di 10/12/2015 10:49:00 PG, Blogger Mbul Kecil berkata...

Cukup mudah, mau coba ahhh

 
Di 10/12/2015 01:53:00 PTG, Blogger Jepun Mari berkata...

macam senang je buatnya, boleh try nanti, anyway zie jalan2 sini
http://jepunmari2.blogspot.my/

 
Di 10/12/2015 06:09:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

haha..cuci mata aje :)

 
Di 10/12/2015 06:10:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silalah cuba Atie. Boleh buat surprise bila Cik Abang balik nanti :)
Thanks Atie :)

 
Di 10/12/2015 06:11:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Haha..malu kat Zumal. Rasanya Zumal lagi pandai masak dari saya.
Thanks Zumal :)

 
Di 10/12/2015 06:12:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silalah cuba Aiza. Sula rasanya yang gebusss
Thanks Aiza :)

 
Di 10/12/2015 06:13:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan. Boleh dicuba resepnya.
Thanks Gustyanita :)

 
Di 10/12/2015 06:43:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Bolehlah dicuba. Rasanya tak susah sangat. Boleh ikut step by step.
Thanks Zie Azi. Nanti saya singgah sana :)

 
Di 10/12/2015 08:02:00 PTG, Blogger Wak Lat berkata...

rajinnyer mak buat cheese cake sedap tuuu ;p

 
Di 10/12/2015 09:00:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mak baru2 nak belajar Wak...haha
Thanks Wak :)

 
Di 10/12/2015 09:28:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

salam singgah Fidah
lama nya akak tak buat cheese cake macam nk buat je tengok Fidah punya ni

 
Di 10/12/2015 10:11:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jom try Kak..
Terima kasih sudi singgah sini :)

 
Di 10/12/2015 11:35:00 PTG, Blogger OKje berkata...

Sedap kek ni....cheesy dan lembut. Kita pun pernah gak try buat kek ni beberapa kali....


 
Di 10/13/2015 02:35:00 PG, Blogger Dunia Zumal berkata...

Seumur hidup Zumal tak pernah buat kek ^-^

 
Di 10/13/2015 03:03:00 PG, Blogger mrhanafi berkata...

suatu hari nanti nak cuba jugalah kalau macam nie

 
Di 10/13/2015 10:24:00 PG, Blogger Anisayu Nastutik berkata...

Hmmmm aku jadi tergoda
Untuk bikin cake resipinya
Dan sungguh tak terduga
Luar biasa sedapnya...

 
Di 10/13/2015 03:42:00 PTG, Anonymous Ratu Sikumbang berkata...

Hmmmm, melihat fotonya saja sudah terbayang kelezatannya..

 
Di 10/14/2015 07:56:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Cuba lah buat kek pulak.
Hari dah masak lauk dari daging korban nampak sedap :)

 
Di 10/14/2015 07:57:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Mak, kalau buat lagi, jangan lupa hantar kat Bangi. Sekali dengan si baldu merah tu tau..hihi
Thanks Okje :)

 
Di 10/14/2015 07:58:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan. Bole buat2 minum petang untuk seisi keluarga. Kalau ajak kawan2 lagi best :)

 
Di 10/14/2015 08:00:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan di coba
Sedap tak terkata :)

Thanks Mba Ayu :)

 
Di 10/14/2015 08:01:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan dilihat fotonya..dan dicoba resepnya :)
Terima kasih sudi ke sini :)

 
Di 10/14/2015 08:50:00 PG, Blogger Mizz Aiza berkata...

msti cuba nanti.. ;)

 
Di 10/14/2015 11:24:00 PTG, Blogger Jari Manis berkata...

Japanese Cotton? ingatkan kain pasang...rupanya kek! nampak soft je kek tu kira menjadi lah kek ni...ishh..klau kita berjiran leh JM rasa heeee

 
Di 10/15/2015 11:10:00 PG, Blogger Khir Khalid berkata...

Wah wah... mesti dah habis di makan by the time saya tulis komen nie huhu... :D

 
Di 10/15/2015 05:42:00 PTG, Blogger Deanna Morni berkata...

huihhhh...rajinnyerrrr....sy lom pernah try lg buat kek ni...mcm senang jer....tp sy suka mkn kek ni...heheheh

 
Di 10/15/2015 11:01:00 PTG, Blogger Nurul aziyana berkata...

Esy suke mcm kek cheese..aoe2 je yg ade cheese.. sedapnya nengok

 
Di 10/16/2015 07:17:00 PTG, Blogger dear anies berkata...

perrghhhhhhh trs lapo ni!!

 
Di 10/17/2015 02:37:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kann..nama macam kain...hihi
Thanks JM :)

 
Di 10/17/2015 02:38:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Eerrkkkkk....alhamdulillah...dah selamat.
Thanks Khir :)

 
Di 10/17/2015 02:39:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jom try Deanna. Tak susah sangat rasanya. Saya yang hapah tak reti buat kek ni pun..alhamdulillah menjadi.
Thanks Deanna :)

 
Di 10/17/2015 02:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jom tengok...hihi
Thanks Nurul Aziyana :)

 
Di 10/17/2015 02:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Anis..boleh barter dengan roti jala cantik tu...hihi
Thanks Anies :)

 
Di 10/17/2015 02:41:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jom cuba Aiza :)

 
Di 10/17/2015 03:19:00 PTG, Blogger Wahab Saputra berkata...

Photo di atas,,cukup bikin saya lapar di siang ini

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama