<data:blog.pageTitle/>

This Page

has moved to a new address:

https://whitebarley.com

Sorry for the inconvenienceā€¦

Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service
WHITE BARLEY: Florentine Cookies / Almond Crunchy

Mei 23, 2015

Florentine Cookies / Almond Crunchy


Assalamualaikum

Setengah orang panggil florentine cookies, tapi di kampung saya benda ni dipanggil almond crunchy..
Jom kita lihat resipinya.
Sangat mudah dan ringkas. Sesuai untuk dijadikan salah satu dari koleksi kuih raya kita.
Walaupun harga bahan-bahanya agak mahal,...tapi, lagi mahal kalau beli yang dah siap. Apatah lagi kalau kira sekali GST...huhu :(

Bahan-bahan:

  • 200 gm tepung Florenta (boleh di dapati di kedai-kedai menjual bahan membuat kek)
  • 200 gm badam (almond) keping
  • 150 gm kuaci hijau (boleh di tambah jika suka lebih effek warna hijau)
  • 20 gm bijan hitam

Cara-cara::
  • Bakar badam dan kuaci hijau dalam oven pada suhu 160c selama 5 minit. (tengok oven jugak. Jangan sampai badam hangus ya..)
  • Satukan semua bahan di dalam bekas
  • Gaul rata 
  • Alas loyang (14 x 14 inci) dengan kertas kek - Loyang nak besar mana pun boleh, asalkan muat kat oven masing-masing. Pastikan kertas kek menutupi seluruh permukaan loyang. Lebihkan sedikit supaya mudah diangkat.
  • Masukkan bahan ke dalam loyang. Masukkan sedikit-sedikit (saya agak-agak sahaja banyak mana - mengikut ketebalan cookies yang kita mahu). Note : Jangan banyak sangat sebab kalau tebal, cookies akan jadi terlalu manis. Jangan juga tipis sangat, sebab takut mudah pecah berderai. Gunakan konsep 'yang sedang-sedang saja'..huhu
  • Gaul rata. Saya tekan sedikit guna sudu supaya seluruh permukaan kelihatan rata (lihat gambar)
  • Bakar dalam oven selama 10 minit pada suhu 160c sehingga karemelnya keperangan.
  • Potong sebaik sahaja keluar dari oven (kalau cookies sejuk, ianya menjadi keras dan susah nak potong). Boleh guna roller (yang di gunakan untuk potong pizza) atau pakai pisau pun ok.
  • Ulangi langkah sampai ke semua bahan habis.
  • Setelah sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.

Gambar-gambar original dari dapur.....hehe :)

Sekian. Selamat Mencuba.
Wassalam.

Label:

27 Ulasan:

Di 5/24/2015 01:34:00 PG, Blogger nohas berkata...

sedap ni..buat snacks kat ofis..

 
Di 5/24/2015 09:32:00 PG, Blogger paridah berkata...

pandainya fidah...sedap ni..

 
Di 5/24/2015 10:54:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Jadikan snacks kat opis memang best. Sambil2 minum kopi :)
Thanks Nohas.

 
Di 5/24/2015 10:55:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Kalau cookies yg simple2 macam ni..boleh la siket2..
Thanks Kak Paridah. Salam hujung minggu :)

 
Di 5/24/2015 12:07:00 PTG, Blogger SalbiahM berkata...

kak Fidah buat meniaga ke?

 
Di 5/24/2015 01:44:00 PTG, Blogger Sohra Rusdi berkata...

crunchy sangat i tengok nih recipi cake internasional di dedahkan disini

 
Di 5/24/2015 03:40:00 PTG, Blogger Izzati Amira berkata...

seriously cookies ni memang sedap!!hihi

 
Di 5/24/2015 08:28:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

belum lagi Sal..hihi
Saja nak melayan hobi. Lagipun anak yang kecik suka cookies ni.

 
Di 5/24/2015 08:28:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Boleh di coba resepnya Mr Abdullah.
Terima kasih atas kunjungan :)

 
Di 5/24/2015 08:29:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Akak pun suka jugak...hihi
Terima kasih Izzati :)

 
Di 5/24/2015 10:26:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Fuhh sedap ni klu dpt mengunyah sambil blogwalking.. :)

 
Di 5/24/2015 11:40:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Nak ambik sebalang...gi main jauh2 :D :D

 
Di 5/25/2015 07:30:00 PG, Blogger mrhanafi berkata...

lepas ini boleh buat untuk musim raya yang bakal tiba ini..

 
Di 5/25/2015 09:26:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Plan nya macam tu la..Kira dah lepas 1 jenis kuih raya
Thanks HB

 
Di 5/25/2015 11:39:00 PTG, Blogger OKje berkata...

Satu masa dulu cookies ni mmg femeskan FS....la ni kurang dah viralnya...

Walaupun sedap, tp sampai sudah okje tak permah buat sendiri hihi

 
Di 5/26/2015 07:51:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Buat hari tu pun..sebab budak2 mintak. Terpaksalah mak dia orang buat2 rajin..hihi
Thanks Okje :)

 
Di 5/26/2015 11:18:00 PG, Blogger dear anies berkata...

Sy mmg suka mkn boleh baham berkeping2 - ;)

 
Di 5/26/2015 12:14:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

boleh nih di coba resepnya gan


 
Di 5/26/2015 01:23:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Manis dan lemak berkrim...hihi
thanks anies

 
Di 5/26/2015 01:24:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Silakan..
terima kasih kunjungannya :)

 
Di 5/26/2015 01:24:00 PTG, Blogger Khir Khalid berkata...

Krup.. krup.. :D :D

 
Di 5/27/2015 03:01:00 PG, Blogger Gee Lion berkata...

dulu rajin jugak beli, buat makan waktu tengah kerja.. sedap.. hehe..

 
Di 5/27/2015 10:28:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Buat krup krap kat opis..memang best
Thanks Gee

 
Di 5/27/2015 03:32:00 PTG, Blogger AtieYusof berkata...

sodappnya fidah... klu dekat nak tempah lah..sini masih susah nk jumpa..:)

 
Di 5/27/2015 08:49:00 PTG, Blogger Fidah Shah berkata...

Hehe..baru nak refresh siket2..
Boleh dicuba resipinya ni Atie..
Thanks :)

 
Di 5/28/2015 09:52:00 PTG, Blogger Unknown berkata...

satu keluarga dgn bipang ni cuma jenis kekacang je berbeza. saya mmg suka mkn sambil layan tv ... heeee

 
Di 5/31/2015 08:15:00 PG, Blogger Fidah Shah berkata...

Haha..betul tu Vee...
ala2 kuih bipang. Rasa nak buat experiment guna kacang tanah pulak.
thanks Vee :)

 

Catat Ulasan

Langgan Catat Ulasan [Atom]

<< Laman utama