December 29, 2015

Ada Berapa Dalam Sehari?

Assalamualaikum

Maaf, sudah beberapa hari tidak bersiaran. Sebenarnya masih sibuk mengemas rumah selepas berpindah. Di tambah lagi dengan cuti yang hanya tinggal sehari (yang saya akan habiskan pada 31 Disember nanti), tak dapatlah nak 'full time' mengemas rumah buat masa ni.


Berbalik pada tajuk. Ada berapa dalam sehari? Tajuk ini khusus untuk menceritakan tentang apakah pekerjaan atau jenis kerja yang kita lakukan dalam sehari.

Kalau saya, selain dari bekerja di pejabat (9 pagi hingga 6 petang), saya juga melakukan kerja-kerja lain. Adalah menjadi kebiasaan bagi seorang ibu untuk menjadi tukang masak, tukang cuci dan tukang kemas rumah. Selain itu, saya juga menjadi 'pengusaha kedai dobi' di rumah untuk melaksanakan tugas-tugas seperti mencuci, melipat dan menggosok pakaian. Kalau nak cerita, memang ada banyak kerja dan nasib baiklah saya mempunyai pembantu khas (suami dan anak-anak pastinya)...

Di samping itu, saya juga menjadi guru kepada anak-anak selain dari membantu mereka membuat kerja sekolah. Kadang-kadang saya juga menjadi pemandu (baca: driver) untuk menghantar mereka ke kelas tambahan atau ke kedai membeli jajan.

Itu belum lagi tugasan sebagai seorang isteri...

Kalau nak di kira hampir sepuluh jenis pekerjaan (aktiviti sebenarnya) yang harus dilakukan dalam sehari. Jam bekerja juga mestilah banyak kan

#bukan2kerja
#banyakkerja

Anda pula bagaimana? Ada berapa jenis pekerjaan yang dilakukan dalam sehari? :D

Sekian. Wassalam.

Gambar: google










December 25, 2015

Pindah


Assalamualaikum.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Mengasihani.

Hari ini dengan rasminya kami akan berpindah rumah. Tidaklah begitu jauh kerana masih berada dalam mukim Bangi.

Tengok barang, nampak macam sikit, tapi rupa-rupanya berpikul pikul jugak.
Masa ni jugalah baru tau yang rupa-rupanya ada banyak pakaian yang 'tak terpakai', buku-buku yang belum sempat nak baca dan entah apa-apa barang dan khazanah lagi.
Dari semalam, segala tulang empat kerat telah pun digunakan untuk mengemas, membalut dan mengangkat barang :D

Moga segala proses berjalan dengan lancar dan diberikan kemudahan.
Tapi serius.... penat :( :(

Minta maaf juga kalau tak sempat ber bw dalam masa terdekat ni. Mak busy nak kemas rumah :)

Sekian. Wassalam.

Gambar: sumber.




December 24, 2015

De'Xandra Perfume : For Him and For Her


Assalamualaikum
De'Xandra inspired perfume.
Mungkin sudah lama ada di pasaran tapi saya baru tau kerana ada seorang kawan saya yang datang mempromosi.

Sebab kawan saya bagi harga 'offer' ...katanyalah, dapatlah saya beli dua. Satu untuk saya dan satu lagi untuk Cik Abang :) For him and for her gitew.
Selain daripada dapat berwangi-wangian, dapat juga support business member.

Bau perfume ni memang best, tahan lama dan boleh di bawa solat. Packagingnya pun cantik dan saiz botolnya pun sedang-sedang saja. Jadi sesuai juga kalau nak bawak pergi jalan-jalan.
Ada berbagai pilihan untuk lelaki dan perempuan. Harganya juga berpatutan.
Kalau nak cuba, silalah cari :)

Sekian. Wassalam.

p/s: Maaf kalau tak sempat lagi nak singgah di blog kawan-kawan. In shaa Allah, jika saya ada kesempatan, saya akan singgah nanti.



December 18, 2015

Sunyi


Assalamualaikum. 
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.


Malam ini terasa sunyi tanpa suara dan gelak ketawanya seperti biasa.

Moga anak saya, Afiq di berikan kesembuhan secepatnya dan segala urusan kami dipermudahkan. Aamiin.

Sekian. Wassalam.

1st pic : google

December 16, 2015

WW#5 Life

Assalamualaikum


"Life consists of two days, one for you and one against you. So 
when it's for you don't be proud or reckless, and when its
against you, be patient, for both days are test for you"



"The solution to every problem is in Sabar (patient) and
Istigfaar (seeking forgiveness)



"When Allah pushes you to the edge, trust Him fully 
because only two things can happen.
Either He will catch you or He will
make you learn how to fly"

Rabu tanpa kata, sepatutnya tiada kata-kata... :D
Moga segala urusan kita dipermudahkan. Aamiin

Sekian. Wassalam.

Pic : Google



December 13, 2015

Bolehkah Percaya Pada Horoskop?


Ramalan bintang Taurus hari ni: Anda akan memperolehi kesihatan yang baik. Tawaran kerja di tempat baru harus dipertimbangkan sewajarnya. Tentang asmara, Si dia sedang bersiap sedia dengan sejambak mawar merah dan sebentuk cincin berlian sebagai kejutan istimewa sewaktu makan malam hujung minggu ini.
Soalnya...Bolehkah kita percaya pada ramalan horoskop?

Saya pernah terbaca artikel yang menyatakan bahawa ramalan seperti ini boleh membawa kepada syirik dan hukum mempercayainya adalah haram.

Telah diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, Rasulllah S.A.W telah bersabda:
"Sesiapa yang mengambil sebahagian dari ilmu bintang (nujum), maka dia telah mengambil sebahagian dari ilmu sihir dan setiap kali bertambah ilmu bintangnya (berkaitan ramalan), maka bertambah pulalah ilmu sihirnya" - Hadith riwayat Abu Daud,Nasaie dan Ahmad

Imam Bukhari r.a telah meriwayatkan di dalam kitabnya : Allah telah menciptkan bintang-bintang untuk 3 perkara iaitu perhiasan langit, pelempar syaitan dan sebagai petunjuk arah. Maka, barang siapa yang mentafsirkan bintang-bintang selain dari 3 perkara ini, ianya adalah salah.

"Dan Dialah yang menjadikan bintang-bintang bagimu, agar kamu menjadikannya petunjuk dalam kegelapan di darat dan di laut. Sesungguhnya Kami telah menjelaskan tanda kebesaran (Kami) pada orang-orang yang mengetahui" - Al Anam, 97

Kesimpulannya, mempelajari ilmu tentang bintang, astrologi atau ilmu falak adalah dituntut sekiranya ianya membawa kebaikan dan manafaat kepada manusia dan alam. Tetapi, sekiranya digunakan untuk tujuan meramal nasib, maka sudah jelas ianya salah dan harus dijauhi. Wallahualam.

Sekian. Wassalam.

Baca juga:
Bintang di langit
Bintang Malam


Sumber: pelbagai


December 09, 2015

Quick Lunch


Assalamualaikum
Makan apa hari ni?...

Hari ini saya hanya sempat 'menapau' (baca: bungkus) makanan untuk sajian tengah hari sebelum memulakan semula kerja-kerja yang tertangguh.

Semoga segala urusan kita semua dipermudahkan.

Aamiin.

Sekian. Wassalam.

December 04, 2015

Detachment

Assalamualaikum


"Detachment (from dunya) is not that you should own nothing...but that nothing should own you"

Mutiara kata yang amat indah - Lama juga saya mengambil masa 'mengoogle' untuk mencari maksud kata tersebut.  

Maksudnya, sekiranya kita 'mengasingkan' hati dari perkara-perkara dunia dan memilih jalan akhirat, bukanlah bermaksud kita tidak boleh memiliki apa-apa di dunia. Malahan, apa yang Allah kurniakan di dunia adalah untuk dinikmati dan disyukuri. 

Namun begitu, harus juga diingat tentang matlamat sebenar kehidupan. 
Kehidupan di dunia seharusnya dijadikan bekalan dan persediaan untuk menuju kehidupan yang lebih kekal di akhirat.

Jelas dinyatakan di sini
"Detachment is when the dunya remains in our hands - but not in our heart"...

Wallahu'alam. Sekian.

Gambar: google
Sumber: Pelbagai.







December 02, 2015

Tambang Komuter Naik


Assalamualaikum

Begitulah rupa tiket komuter yang saya dapat setelah membayar tambang komuter pagi tadi.

Seperti yang diumumkan, tambang komuter dinaikkan mulai 2 Disember 2015. Dengan itu tambang komuter saya untuk ke tempat kerja juga telah naik sebanyak 40.5% dari RM7.40 kepada RM10.40 (perjalanan 2 hala).

Inilah yang dinamakan 'Janji Ditepati' atau 'Memenuhi Janji'.

Sekian. Wassalam.


November 30, 2015

Kerana Ucapan Assalamualaikum



Kisah seorang perempuan yang bekerja di kilang daging.  Pada suatu hari, semasa dia hendak menyelesaikan tugas harian, dia masuk ke dalam bilik sejuk beku. Akan tetapi nasibnya tidak baik, pintu bilik sejuk beku itu tertutup dan dia telah terkunci dari dalam tanpa apa-apa alat untuk membantunya keluar.

Walaupun dia menjerit dan mengetuk pintu sekuat hati, tiada seorang pun yang dapat mendengarnya. Kebanyakan pekerja sudah pun lama pulang dan adalah mustahil untuk mendengar apa-apa  di dalam bilik sejuk dari kawasan luar.
5 jam kemudian, sedang dia berada dalam nafas kematian, seorang security guard di kilang tersebut membuka pintu bilik sejuk beku itu. Nasibnya baik kerana dia terselamat dari ‘kematian’ pada hari itu. 

Perempuan itu bertanya pada security guard berkenaan, bagaimana dia boleh membuka pintu bilik sejuk beku itu walaupun itu bukanlah tugas hariannya.  
Pak Cik security guard itu menjawab “Saya telah bekerja di kilang ini selama 35 tahun dan terdapat ratusan pekerja yang keluar dan masuk ke dalam kilang setiap hari. Namun kebanyakan mereka melayan saya seperti saya tidak pernah wujud. 

Hari ini, sebagaimana awak masuk bekerja dan pada hari-hari sebelumnya, awak akan menegur saya dengan ucapan ringkas ‘ASSALAMUALAIKUM’. Tetapi malam ini, selepas waktu kerja, saya berasa pelik kerana tidak mendengar sapaan  ‘ASSALAMUALAIKUM.  Jumpa Lagi esok’. Jadi saya merasakan yang saya perlu check di sekitar kilang.

Setiap hari saya mengharapkan ucapan ‘ASSALAMUALAIKUM’ dari awak kerana awak mengingatkan bahawa saya masih seorang insan. Dengan tidak mendengar ucapan selamat hari ini, saya dapat mengagak mungkin sesuatu telah terjadi. Sebab itu, saya mencari awak di merata tempat.

Pengajaran untuk diri
  • Jadilah seorang individu yang merendah diri, penyayang dan hormat pada setiap individu di sekeliling
  • Cubalah untuk berbuat baik pada setiap orang tanpa mengira status kerana kita tidak tahu apakah yang akan terjadi pada diri kita di masa hadapan
  • Boleh jadi sapaan yang kita anggap ringkas memberi makna atau kesan pada individu yang lain.
  • Setiap kali kita memberi salam, bererti kita mendoakan agar orang (yang di beri salam) berada dalam keadaan sejahtera. In shaa Allah, orang tersebut juga akan mendoakan kita perkara yang sama dengan menjawab 'Waalaikumsalam' yang bermaksud 'salam sejahtera juga ke atas kamu'


Moga cerita ini menjadi inspirasi untuk kita terus membuat kebaikan.
Sekian. Wassalam.

Cerita asal : FB
Gambar: Google

November 27, 2015

November 24, 2015

Bacalah Bismillah


Sesiapa yang membaca Bismillah sebanyak 21x sebelum tidur, nescaya dia aman dan bebas daripada syaitan, kecurian, maut yang mengejut dan sebarang bencana.

Bacaan Bismillah sebelum makan akan menghalang syaitan untuk turut bersama makan bersama manusia. "Sesungguhnya syaitan akan ikut menyantap makanan yang tidak diawali dengan Bismillah sebelum makan" (H.R Muslim dan Ahmad)

Bukan saja sebelum tidur dan sebelum makan, kiranya setiap pekerjaan kita dimulakan dengan bacaan Bismillah, In shaa Allah segalanya akan lebih diberkati.

Sekian. Wassalam.

Gambar : Google


November 22, 2015

Nasi Goreng Cili Hijau


Assalamualaikum

Nasi goreng pastinya sudah tidak asing lagi dalam kehidupan kita. Ada yang memilihnya untuk sarapan pagi atau makan malam. Malah ada juga yang menjadikannya hidangan tengah hari.

Yang pastinya hidangan nasi goreng adalah menu ringkas yang mudah disediakan. Bahan-bahan asasnya seperti bawang, cili dan ikan bilis juga amat mudah untuk dicari dan ada disekeliling kita. Jangan lupa juga kuali, sudip, minyak dan gas untuk memasak ;)

Untuk hidangan malam ini dan kebetulan ada lebihan nasi tengah hari tadi, saya goreng ajelah nasi. Kebetulan ada kawan update pasal makan nasi goreng cabe ijo, tekak ni teringin lah pulak. Kalau ikut resipi, macam tak ada beza sangat dengan nasi goreng biasa, cuma ada tambahan cili hijau. Mungkin lagi pedas lagi ummmphh kot.

Bahan-bahan:
  • 3 cawan nasi
  • 4 biji bawang kecil dan 3 ulas bawang putih
  • 2 biji cili hijau dan 3 biji cili padi hijau (ikut tahap kepedasan masing-masing)
  • Segengam ikan bilis  (separuh digoreng)
  • Sedikit fish cake (hiris dan goreng)
  • Sayuran ikut suka (carrot, kacang panjang , kubis - semua dihiris)
  • Sedikit mentega untuk menumis
  • Garam secukup rasa

Cara-cara
  • Tumbuk halus bawang, cili dan separuh daripada ikan bilis tadi. Panaskan mentega dan biarkan cair dan panas dalam kuali.
  • Masukkan semua bahan tumbuk dalam kuali dan biarkan garing sedikit. Masukkan sayuran.
  • Masukkan nasi dan gaul rata. Masukkan garam ikut citarasa masing-masing. Masukkan ikan bilis dan fish cake yang telah digoreng.
  • Sedia untuk dihidangkan dan hias ikut suka.

Senang aja kan. Sambil-sambil tu dapat juga berjimat cermat. 

Sekian. Wassalam.

November 19, 2015

Ayam Penyet Wong Solo



Semenjak beberapa tahun kebelakangan ini, menu ayam penyet semakin semakin popular. Buktinya? Sudah banyak restoran yang menjual ayam penyet di sekeliling kita. Pernah juga menyalin resipi. Tapi setakat ini, saya masak di kedai :D

Dalam banyak-banyak restoran, tempat yang menjadi pilihan saya, keluarga dan rakan-rakan adalah restoran Wong Solo. Jom baca sikit review.

Makanan:
Rasa memang sedap. Lauk utama yang menjadi pilihan adalah ayam penyet, ayam goreng atau empal sapi.

Restoran:
Tempat yang agak selesa. Selalunya kalau makan dengan rakan-rakan (baca: masa lunch hour) kami memilih restotan di Kampung Baru. Kalau makan bersama keluarga di hari Mak rasa nak gantung kuali, kami memilih restoran di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.

Service:
Boleh dikatakan ok. Cepat ambik order dan cepat juga sampai makanannya. Pelayan restoran juga boleh dikatakan ramah mesra.

Harga:
Saya rasa agak berpatutan untuk dilayan sekali sekala. Sesuailah dengan rasanya yang sedap.

Ok. Itu saja nak cerita hari ni.
Sekian. Wassalam.


November 16, 2015

Double Standard

Assalamualaikum


Adakah golongan yang tidak berbahasa inggeris dan tidak bergaya akan mendapat layanan kelas kedua?

Kisah berlaku di sebuah kedai.
Mungkin sebab kedai ada jenama siket. Kenalah cakap orang putih agak nyer. Walaupun yang bercakap tu adalah antara orang Melayu dengan orang Melayu :(

Kalau pelanggan yang datang tu...ber speaking London. Fesyen pakaian memang cas-cas 'urban'. Rambut blonde siket. Selalunya, memang dapat layanan kelas pertama. Tak sempat masuk kedai lagi pun sudah disambut meriah. Apa lagi kalau dah masuk kedai. Itu belum lagi tunjuk bilangan kredit kad yang berderet.

Lain pula halnya dengan golongan yang bergaya biasa-biasa. Pakaian pun biasa-biasa. Cakap Melayu pulak tu. Kadang-kadang, memang tidak mendapat layanan yang sewajarnya. Padahal masuk kedai memang dengan niat nak membeli. Ikhlas. Dan bayar CASH! Errmmmmm..

Begitulah manusia. Janganlah dinilai hanya daripada rupa dan gayanya sahaja. Siapa tau, yang bergaya biasa-biasa tu lah mungkin mempunyai kuasa membeli yang lebih besar.

Sekian. Wassalam.

Gambar: google









November 15, 2015

Rahsia Di Sebalik Rahsia

Assalamualaikum



Jika ada sesuatu yang menyedihkan berlaku, bukan mudah juga untuk sentiasa positif. Tapi harus juga yakin bahawa setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Sesungguhnya Allah tidak pernah menjadikan sesuatu dengan sia-sia.

Pernah juga terbaca tentang cara Rasulullah SAW merawat kesedihan. Baginda merawat kesedihan dengan zikir, tenteramkan hati dengan janji Allah serta redha dengan segala ketentuanNya.

Sesungguhnya Allah tidak akan membebani hambaNya di luar kemampuan hamba-hambaNya. Moga yang lebih baik akan tiba dan semoga segala urusan kita dipermudahkan. Aamiin.

Sekian. Wassalam.


November 12, 2015

When I Feel Sad

Assalamualaikum

Hidup memang tak boleh lari dari masalah. Tapi hari ini saya betul-betul rasa sedih dengan berita yang saya terima petang tadi. Betul-betul rasa hilang semangat.



Semoga Allah memberikan kekuatan dan ketabahan untuk saya menghadapi segala dugaan. Semoga Allah menggantikan kesedihan hari ini dengan kebahagiaan yang lebih besar di hari esok.

Dan semoga segala urusan kita semua juga dipermudahkan. Aamiin.


Minta maaf juga kalau saya tidak sempat lagi untuk BW ke blog kawan-kawan. In shaa Allah saya akan singgah jika ada kesempatan nanti.

Sekian. Wassalam.

Gambar: google

Gunung Bromo Dan Bubur



Bukan cerita tentang gunung yang cuba akak sampaikan kerana tak pernah seumur hidup akak daki gunung. Habis best pun, mungkin panjat bukit kat belakang rumah saja..haha

Entri ini adalah penghargaan buat Blogger Jari Manis atau JM.
Terima kasih banyak-banyak JM atas souvernir yang dikirimkan. Moga JM dimurahkan rezeki selalu. In shaa Allah, boleh travel kat banyak-banyak tempat lagi. Aamiin

Terima Kasih Daun Keladi Blogger JM
Untuk kawan-kawan yang belum mengenali Blogger JM, bolehlah melawat ke blognya di www.jarimanistravel.blogspot.my
Terutamanya untuk kaki travel, pasti anda semua akan dapat tips-tips penting tentang perjalanan, penginapan dan tempat yang ingin dilawati.

Apa pulak kaitannya dengan bubur ni?..
Sebenarnya tak ada apa. Juga bukan kisah akak makan bubur di puncak gunung...:D
Cuma nak cerita tentang breakfast pagi tadi. Niat dihati nak cari ayam, tapi yang ada hanya bubur ikan bilis. Jadi, bayangkan ajelah macam makan ayam atau bubur ayam..hoho

Bubur


Sekian. Wassalam.

November 10, 2015

Cahaya



Sabda Rasulullah SAW "Berikanlah khabar gembira bagi orang-orang yang berjalan di dalam kegelapan untuk menuju ke masjid, mereka akan mendapatkan cahaya yang sempurna pada hari kiamat (HR Abu Dawud)

Cahaya adalah anugerah. Cahaya bagaikan satu petunjuk. Cahaya juga ibarat penyeri hidup.
Bayangkan jika kehidupan kita tanpa cahaya. Pasti segalanya gelap, kelam dan samar.

Dalam hidup kita, cahaya juga di datangkan dan juga dikiaskan dengan pelbagai bentuk. Ada cahaya suria, cahaya lampu, cahaya mata, cahaya keimanan dan banyak lagi.
Cahaya juga kadang kala dikaitkan dengan satu harapan baru. Ada sinar dihujung cahaya katanya...
Atau orang putih selalu kata "light at the end of tunnel" atau ada cahaya di hujung terowong :)

Moga kita sentiasa diberikan cahaya harapan baru.
Moga kita sentiasa bersyukur dengan nikmat cahaya yang diberikan.
Moga kita sentiasa dikurniakan cahaya yang dapat membuka mata dan hati kita ke arah kebaikan...

Ya Allah, jadikanlah pada hatiku cahaya, pada penglihatan ku cahaya, pada pendengaran ku cahaya, dan di kanan ku cahaya, di kiri ku cahaya, di atas ku cahaya dan di bawah ku cahaya, di depan ku cahaya dan di belakang ku cahaya.


Sekian. Wassalam.
p/s : Entri ini tiada kaitan dengan pesta cahaya Deepavali dan tidak juga ditaja oleh mana-mana syarikat lampu :D

November 08, 2015

Benarkah Putih Lambang Kesucian?

Assalamualaikum



Warna putih sering dikaitkan dengan kesucian dan keamanan. Ia merupakan lambang kedamaian, kesederhanaan, kesempurnaan dan kebersihan.

Warna putih juga dikatakan menjadi salah satu dari warna kegemaran Rasulullah SAW
"Pakailah pakaian yang berwarna putih kerana warna putih itu termasuk daripada sebaik-baik pakaian" - HR Abu Dawud dan Tarmidzi

Maka tidak hairan juga warna putih menjadi pilihan dan kebanggaan umat Islam. Contohnya warna telekung dan jubah biasanya adalah dari warna putih.

Keindahan warna putih memang sudah lama diakui. Bukan sahaja untuk pakaian, bahkan untuk rumah dan juga hiasan interior. Warna putih dikatakan dapat memberikan kesan yang lebih terang, lapang dan bersih. Ruang yang demensi ukurannya agak terbatas, akan kelihatan lebih besar dan luas dengan efek warna putih. Tapi masalahnya, dinding dan hiasan warna putih biasanya akan kelihatan cepat kotor dan memerlukan penjagaan yang lebih rapi.

Sesiapa yang sukakan warna putih biasanya adalah seorang yang tenang dan mudah berkawan dengan sesiapa juga. Malah, ramai juga yang mengkagumi golongan ini kerana sifat anggunnya. Mereka dikatakan tidak sombong dan suka membantu sesiapa yang memerlukan pertolongan.

Gambar : Google

Kalau wanita, pasti dikaitkan dengan bunga. Contohnya bunga mawar. Mawar putih adalah lambang kesetiaan dan ketulusan. Ia dikatakan lambang hati yang penuh keikhlasan dan kejujuran...(eerrmm dalam makna tu). Dan pasti hati menjadi kembang berbunga-bunga sekiranya mendapat sejambak mawar putih dari orang-orang tersayang :)

Kalau BARLI PUTIH? (baca : whitebarley)...itu nama blog akak. Blog picisan ini kadang kala di update dan kadang kala sepi, bergantung pada tahap kerajinan empunyanya...huhu

Kalau SELIMUT PUTIH?. Biasanya dikaitkan dengan kematian. Dengar lirik lagu pun sepatutnya insaf. " Bila Izrail datang memanggil. Jasad terkubur di pembaringan".... :(

Sekian. Wassalam.





November 06, 2015

Ada Apa Dengan Motosikal

Assalamualaikum

Tahukah anda menaiki motosikal ada banyak kelebihannya:


  • Kos minyak petrol untuk motosikal lebih murah berbanding kereta, van atau lori.
  • Untuk lebih jimat dan senang kira, boleh amalkan 'motor pool' (baca: berkongsi motosikal) dengan rakan sepejabat.
  • Dapat merasakan udara yang segar dan nyaman terutamanya jika anda menaiki motor di waktu pagi. Dapat juga menikmati titisan-titisan embun malam sekiranya anda pulang lewat.
  • Tiada masalah mencari 'parking' berbanding dengan menaiki kereta.
  • Dapat meningkatkan kemahiran mengimbangkan badan terutamanya bila melalui selekoh-selekoh tajam.
  • Tidak perlu bimbang untuk mengekalkan kekemasan rambut di sepanjang perjalanan kerana anda menggunakan helmet. Juga dengan mudah dapat menunjukkan kepada dunia sekiranya anda memakai helmet baru.
  • Dapat menikmati panorama indah waktu hujan ketika menunggu di bawah terowong atau jejantas sementara menanti hujan reda.
  • Dapat duduk rapat-rapat dan menambahkan lagi kemesraan dengan pasangan (untuk suami isteri sahaja).
  • Mengurangkan masalah lewat ke pejabat kerana dapat mencilok cilok serta mencelah celah di antara kenderaan lain di jalan raya. Boleh bergerak dengan lancar dan pantas di waktu pemandu kereta dan bas duduk melopong kerana terperangkap dalam kesesakan lalu lintas. 
  • Dan yang paling penting, tak perlu bangun seawal 3 atau 4 pagi demi mencari jalan alternatif untuk elak bayar tol disamping memastikan anda sampai ke pejabat sebelum pukul 9 pagi.

Sekian. Wassalam.

Gambar: google

November 05, 2015

Diet Ala Kak Fiffy


Hidangan nasi bariyani kambing masa lunch tadi. Ini adalah antara menu pilihan kalau tengah stress.
Makin stress, semakin montel lah akak nampaknya :)

Setimbun nampak nasi tu. Tapi habis..hokey!
Masa makan, memang tak hengat. Bila dah makan, baru rasa macam nak pergi berjogging..alolo..

Apa-apa pun..Syukur dengan segala rezeki dan nikmat yang Allah bagi. Alhamdulillah.


Lepas makan, jangan lupa minum air.

Sekian. Wassalam.


November 03, 2015

Tren Komuter


Kenapa orang memilih tren komuter?

  • Elak kesesakan jalan raya dan lalu lintas
  • Boleh sambung tidur sewaktu dalam perjalanan
  • Boleh up date blog sendiri atau intai2 blog orang (baca: tak boleh komen untuk mengelakkan efek double).
  • Boleh baca buku, majalah hiburan, main game atau berbelanja online
  • Dapat tengok pelbagai ragam dan jenis manusia. Ini termasuk juga menambah pengetahuan tentang fesyen pakaian dan tudung terkini untuk segenap lapisan umur.
  • Kalau jumpa kawan atau kenalan, dapat bergossip sepanjang perjalanan.
  • Dapat meningkatkan disiplin diri sambil belajar menepati masa kerana perjalanan ditentukan oleh jadual yang telah ditetapkan :D
  • Kalau kena berdiri sepanjang perjalanan, dapat menguatkan otot-otot kaki dan melancarkan perjalanan darah. Badan juga terasa lebih langsing :D
  • Membentuk perasaan bangga dan bersyukur dengan kemudahan dan kecanggihan sistem pengangkutan yang disediakan.
  • Mendidik hati supaya sentiasa bersabar sekiranya berlaku kerosakan pada tren (baca: you jump, i jump) atau perjalanan tidak dapat diteruskan ke destiasi kerana rail ditenggelami air (hanya berlaku jika ada banjir kilat)
  • Kos kenaikan tambang komuter lebih perlahan jika dibandingkan dengan kenaikan harga petrol dan tol....gitew..

"TAMBANG KOMUTER AKAN DINAIKKAN MULAI 2 DISEMBER 2015. KENAIKAN HARGA TAMBANG BARU ADALAH SEBANYAK 4 SEN BAGI SETIAP SATU KILOMETER"


Sekian. Wassalam.


November 01, 2015

Ketika Hujan


Berjalan ketika hujan
Ingin ku bawa segala mimpi
Meniti ilusi mencari bayangan
Peritnya memijak realiti yang pasti

Berjalan ketika hujan
Ingin menumpang tempat berteduh
Di jemput tidak di sambut pun bukan
Berlalu pergi tanpa disuruh

Berjalan ketika hujan
Sambil menangis siapa yang tahu
Air mata menjadi teman
Moga gundah cepat berlalu


Fidah Shah @ 1 Nov 2015
#novemberrain

p/s: layan aje sajak poyo yang Mak tulis sambil2 melayan ubat demam dan selsema. Hati penuh harapan kot2 boleh dapat MC esok..huhu :)
Orang kata, kalau sajak pasal hujan, kena cerita yang sedih2. Sebenarnya asal kejadian nak tepek gambar bukti hujan di Bangi tiew. November Rain katanya :)




  
This entry was posted in

October 31, 2015

Hormati Diri

Assalamualaikum


Kita dituntut untuk sentiasa menghormati ibu bapa, ahli keluarga, guru, rakan dan sebagainya. Namun, pernahkah anda terfikir yang kita juga harus menghormati diri kita sendiri?
Saya pernah terbaca satu artikel tentang apakah yang perlu dilakukan untuk menghargai dan menghormati diri. Antaranya:

  • Kenali diri kita sendiri. Semakin banyak kita tahu tentang diri kita contohnya tentang prinsip hidup, minat, bakat serta keunikan diri kita, pasti kita akan lebih menghargai diri. Boleh juga mencuba aktiviti-aktiviti baru, manalah tau kalau-kalau ada bakat terpendam.
  • Memaafkan diri sendiri. Kesilapan masa lampau kadang kala menghantui diri. Cubalah untuk memaafkan diri, belajar dari kesilapan lalu dan teruslah maju kehadapan (baca: move on).
  • Terimalah diri kita seadanya. Tidak kira apakah warna kulit, saiz dan bentuk badan serta bagaimana rupa paras kita, semuanya adalah anugerah. Semua orang ada kelebihan masing-masing dan kita patut bangga menjadi diri kita.
  • Berusaha untuk meningkatkan keyakinan diri. Ada pelbagai cara yang boleh dilakukan. Boleh juga dimulakan dengan perkara-perkara yang mudah dahulu contohnya membetulkan posture badan ketika duduk atau berjalan, senyum dan memikirkan perkara-perkara yang positif tentang kita.
  • Berfikiran positif. Cuba fikirkan yang baik-baik tentang diri anda dan apa yang ada di sekeliling anda. Bersyukur dengan apa yang kita ada.
  • Tidak membandingkan diri kita dengan orang lain. Tidak perlu rasa cemburu dengan apa yang orang lain ada. Jika perkara ini terus dilakukan, pastinya kita tidak akan merasa 'cukup'. Perjalanan hidup dan rezeki yang dianugerahkan kepada kita mungkin berbeza dengan orang lain. Kita adalah kita. 
  • Percaya dan yakin dengan pilihan kita. Hidup memang memerlukan kita untuk membuat keputusan. Jadi, buatlah keputusan yang terbaik untuk diri sendiri tanpa perlu dipengaruhi oleh sesiapa. Meminta nasihat pada yang lebih berpengalaman itu perlu, tapi, terserah pada kita sendiri untuk membuat keputusan kerana kita lebih kenal diri kita dan kita lebih tahu apa yang kita mahukan dalam hidup.
  • Belajar untuk menghadapi kritikan. Jika kritikan itu adalah untuk kabaikan diri kita, terimalah dengan hati yang terbuka. Berusaha untuk membaikinya. Namun, jika kritikan itu datangnya dari mulut-mulut yang jahat dan dengki, 'campakkan' saja ke dasar laut. 
  • Hidup jangan dipengaruhi oleh orang lain. Kebahagiaan, ketenangan dan kebebasan hidup kita adalah ditentukan oleh diri kita sendiri. Tidak perlu 'mengabdikan hidup' hanya untuk membuat orang lain bangga. Jauhkan diri dari orang-orang bersifat negatif yang sentiasa cuba untuk memperkecilkan kebolehan kita, tidak tahu untuk menghormati serta sentiasa mempersoalkan apa yang kita buat. Hormatilah diri kita sendiri dan ingat, setiap kita juga mempunyai nilai dan harga diri.


"DON'T ASK WHY PEOPLE KEEP HURTING YOU. ASK YOURSELF, WHY YOU'RE ALLOWING THEM"



Sekian. Wassalam.












October 27, 2015

Telur Mata Kerbau

Assalamualaikum.

Jangan pandang sebelah mata pada telur mata kerbau. Kalau tak ada telur mata kerbau, mesti sajian harian bagi sesetengah orang tidak lengkap.


Contoh:
  • Hidangan nasi lemak waktu pagi tidak nampak sempurna tanpa telur mata kerbau.
  • Tengah hari pula, ada yang memilih hidangan nasi berlaukkan sambal telur goreng. Atau, kalau tekak nak sentuhan ala western, bolehlah makan benjo atau egg burger katanya.
  • Malam pulak, mana-mana yang rajin makan kat gerai 'goreng-goreng' mesti nak order nasi goreng USA. Rasa tak cukup lengkap pulak kalau tak ada telur mata!
Nama telur mata kerbau ini sebenarnya diadaptasi dari terjemahan bahasa Perancis (Eil de Beouf).
Di sesetengah tempat, ada cara dan etika tertentu untuk menggoreng telur ini, berdasarkan paras 'kemasakan' telur kuning semasa dihidangkan. Antaranya:
  • Over hard atau hard - telur digoreng garing di kedua-dua permukaan.
  • Over medium - Telur digoreng dan dibalik-balikkan sehingga telur kuning tidak lagi 'bergoyang-goyang' tapi masih lagi dalam keadaan setengah masak.
  • Over easy atau juga disebut runny - Telur digoreng, dan hanya dibalik sekali. Telur kuning masih dalam keadaan setengah masak. Ada juga yang memanggil telur ini sebagai sunny side down.
  • Sunny side up - Telur digoreng tanpa dibalik. Telur kuning masih dalam keadaan agak mentah. Seringkali juga minyak masak ditambahkan atau 'disiram' ke tempat telur kuning supaya tidak terlalu mentah.
  • Fried - Telur digoreng dan dibalik-balikkan, bahagian telur kuning dipecahkan dan dibiarkan sehingga betul-betul masak.
Ha...senang tak goreng telur?.. :D

Sekian. Wassalam.


Gambar: Google

October 25, 2015

Belanja dan Belanjawan

Assalamualaikum.

Hari Ahad atau hari minggu memang hari yang diperuntukan untuk membeli barang 'basah' dan barang keperluan yang lain. Meriah nampak pasar hari ni. Mungkin kerana ramai orang telah pun mendapat gaji.


Bila di fikir-fikirkan balik, kuasa membeli rakyat Malaysia memang tinggi rupanya. Walau harga barang telah naik, harga minyak petrol naik dan adanya GST, kita tetap terus membeli dan membeli.

Kalau dikira secara terperinci, kadar kenaikan barang tidaklah banyak. Contohnya kalau dulu nescafe O kegemaran saya harganya RM1.50 segelas, sekarang hanya RM1.80. Cuma naik 30 sen atau 20% sahaja. Mungkin tak terasa sangat pun perubahan harga tersebut apatah lagi untuk menyatakan ianya sejenis inflasi. Dan statistik juga telah membuktikan bahawa kadar inflasi negara kita berada diparas yang rendah iaitu di sekitar 3% sahaja.

Lagipun, orang di Malaysia ni sememangnya berduit. Menurut kajian, kadar kemiskinan tegar di Malaysia hampir ke paras sifar. Patutlah bila balik kampung, saya lihat  jiran tetangga semuanya sudah berkereta baru. Rumah yang dulunya kelihatan usang, kini sudah besar bertingkek tingkek :)

Begitu juga dengan kadar pengangguran. Semakin hari semakin banyak peluang pekerjaan telah berjaya di sediakan. Sebagai buktinya, kita telah berjaya mengurangkan kadar pengangguran kepada 2.9% sahaja. Secara tidak langsung, ini membuktikan ekonomi Malaysia adalah stabil dan jauh sekali untuk mengatakan bahawa rakyatnya hidup dalam kesempitan.

Selepas ini, keadaan di pasar dan pasaraya pastinya akan lebih meriah. Maklumlah ada BR1M. Dapat juga menampung perbelanjaan asas dan keperluan yang lain. Usah bimbang tentang gst kerana ianya masih 6%. Malah, banyak lagi barangan yang dikenakan gst sifar, termasuk makanan kegemaran saya yang berasaskan kacang kuda.

Pastinya selepas ini kita boleh menarik nafas lega dengan penambahbaikan mutu pengangkutan awam khususnya LRT dan MRT menerusi projek-projek infrastruktur bertaraf mega. Walaupun kita terpaksa menanggung sedikit kenaikan harga tambang, tapi ianya amat berbaloi baloi dengan perkhidmatan yang dijangka lebih selesa, disamping merupakan alternatif terbaik dalam keadaan harga minyak dan tol yang semakin meningkat.

Sebahagian besar pembayar cukai juga pastinya rasa gembira kerana begitu banyak pelepasan cukai diberikan. Maka, dengan adanya wang lebihan, bolehlah kita terus berbelanja demi menjana ekonomi negara. Dan jangan lupa, rajin-rajinlah menjenguk ibu dan bapa di kampung.

Cuba renungkan, walaupun negara kita dilanda dengan pelbagai masalah seperti kejatuhan harga minyak dunia, penurunan nilai ringgit, penurunan harga komoditi utama (seperti harga sawit dan getah) dan pertumbuhan ekonomi yang perlahan oleh negara-negara rakan dagangan, ekonomi negara kita tetap diberitakan stabil. Kita juga masih lagi dapat hidup aman damai serta dapat menikmati kekayan hasil negara.
Dan di sebalik itu semua, masih ada lagikah yang menyatakan negara kita berada di ambang muflis?..:(

Sekian. Wassalam.
p/s: sekadar pendapat peribadi

Gambar : google









October 23, 2015

Mengingati Mati

Assalamualaikum

Mati.
Sesiapa pun tidak akan terlepas dari kematian. Setiap yang hidup pasti akan mati, termasuklah kita semua :(



Pernah terbaca tentang 'mengingati mati' dari Imam Ghazali, antaranya :

  • Ingat kepada rakan atau sahabat yang telah meninggal dunia. Mungkin umur mereka sebaya dengan kita atau penyakit mereka sama dengan kita. Malaikat Maut telah pun menjemput mereka, maka, bila pula giliran kita?
  • Ingat bagaimana cara mereka meninggal dunia. Ada yang disebabkan oleh penyakit darah tinggi, kencing manis, lemah jantung, barah dan sebagainya. Adakah kita yang sihat hari ini akan sentiasa 'kebal' dari segala penyakit demikian. Ada juga yang meninggal dunia secara mengejut. Terselamatkan kita dari perkara-perkara sedemikian?
  • Ziarahi orang yang sedang sakit dan nazak. Kenangkanlah bagaimana keadaannya ketika menghadapi sakaratul maut. Moga ini juga akan mendatangkan keinsafan.

p/s : Al Fatihah untuk sabahat saya yang telah pulang ke Ramatullah semalam. Penyakit yang dikenal pasti adalah denggi berdarah. Moga rohnya di cucuri rahmat dan di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Takziah juga untuk keluarga beliau. Semoga tabah menghadapi dugaan kehilangan orang tersayang dan moga segala urusan dipermudahkan. Aamiin.

Sekian. Wassalam.

Gambar: google


October 21, 2015

Retak Seribu


Bila kaca retak seribu
Menunggu masa jatuh berderai
Andai pecah jua akhirnya
Tinggallah serpihan sebagai kenangan

Pecah kaca, pecah batu,
Sudah baca, komenlah kat bawah tu..:D

Gambar cermin kaca retak seribu ni, saya ambil kat dalam tren komuter.
Kunun-kunun rasa macam abstrak gitew (dari kaca mata tak seni Mak ni lah...haha)

Sekian. Wassalam.






October 20, 2015

Member Shaklee



Assalamualaikum

Bulan lepas saya telah pun mendaftar sebagai ahli Shaklee. Niat asal hanyalah untuk dimakan atau kegunaan sendiri dan ahli keluarga sahaja. Tapi mana tau kalau esok-esok nanti boleh jadi sumber pendapatan. Saya selalu baca tentang ramai orang telah pun berjaya dengan Shaklee.

Shaklee adalah produk kesihatan, vitamin dan supplement yang bagus untuk pemakanan semulajadi.
Apa-apa pun, saya rasa mengambil supplement (mengikut dose yang dicadangkan) itu penting untuk kesihatan. Lebih-lebih lagi dengan cara hidup yang sentiasa sibuk dan segala benda yang kita makan seharian, ditambah lagi dengan kualiti udara sekarang. Memang sangat penting untuk meningkatkan daya ketahanan tubuh.
Bukankah kesihatan itu satu anugerah dan mencegah lebih baik dari merawati.

Anda semua ada ambil supplement atau vitamin tambahan?

Sekian. Wassalam.

October 17, 2015

Happy Birthday White Barley

Assalamualaikum.



Pertengahan bulan Oktober 2015 sebenarnya adalah ulang tahun blog saya yang ke 2.
Kalau di 'benchmark' dengan umur manusia, umur 2 tahun dah boleh berjalan dan berlari, tapi masih tak laju. Kalau blog?

Bercerita tentang blog, tak adalah banyak progress sangat kalau dibandingkan dengan masa mula-mula berblogging. Follower dan daily traffic pun masih di tahap minimum.

Tapi, ada banyak perkara lain yang saya dapat belajar dengan berblogging. Saya dapat belajar buat blog sendiri, dapat belajar untuk suka suki tukar template, dapat menambahkan pengetahuan bila membuat artikel di blog sendiri dan membaca di entri di blog orang lain serta dapat bersilaturrahim dengan sahabat-sahabat di alam maya. Macam-macam ada kan......

Gambar kat atas tu, adalah gambar header di template lama.
Background putih dan gambar 'flower pot'....haha i like :)

Anyway, Happy Birthday White Barley. Semoga semangat berblogging itu tetap ada walau kadangkala perasaan malas itu memang menjadi penghalang. Semoga blog White Barley ini masih boleh bertahan.......

Itu aje nak cerita kali ini.

Salam hujung minggu dan semoga segala urusan kita semua dipermudahkan. Aamiin.




October 16, 2015

Factory Reset


Assalamualaikum

Entri ini tiada kaitan dengan kerja-kerja membuka sebuah kilang. Juga bukan tentang kisah Akak terjumpa dengan saudagar kaya yang mempunyai beberapa buah kilang.

Tapi, ianya hanya ingin menceritakan tentang handphone cap ayam Akak yang telah di 'factory reset' diatas sebab-sebab yang tidak dapat dipastikan. Ini adalah kejadian yang ke 2 untuk tahun ini. Mungkin handphone itu telah pun merajuk kerana isi muatannya terlalu banyak atau mungkin sistem anti virusnya telah 'luput tarikh'. 

Untuk 'berhijrah' kepada handphone baru, Akak tak ada budget lah pulak. Jadi, cubalah apa yang boleh supaya ianya dapat beroperasi seperti biasa. Tak boleh juga nak kutuk lebih-lebih, takut meragam lagi handphone ni karang.

Hasil daripada 'factory reset' ini, handphone Akak telah pun bersih dari segala ntah apa-apa yang selama ini suka suki di install. Namun begitu, segala data-data penting, gambar-gambar kenangan dan juga lagu-lagu pujaan turut hilang kecuali mana-mana yang sempat dibuat backup...:(

Tu aje nak cerita...

Sekian. 
Salam Jumaat dan semoga segala urusan kita dipermudahkan. Aamiin. 


Gambar: Google



October 13, 2015

Bunga Api dan Sambutan Maal Hijrah

Assalamualaikum

Alangkah meriahnya sambutan tahun baru masihi. Dengan percikan bunga api yang bewarna warni, letupan mercun yang berdentum dentam didahului dengan konset yang mendapat sambutan yang menggalakkan. Sungguh meriah dan mengasyikkan.
Sangat berbeza dengan sambutan Maal Hijrah.


Sambutan maal hijrah dimulakan dengan bacaan doa akhir tahun dan disusuli dengan bacaan doa awal tahun. Acara yang sangat sederhana serta doa yang penuh pengharapan dan penyerahan kepada Sang Pencipta.

Bila bermula tahun baru, pastinya usia semakin bertambah dan ajal juga semakin hampir. Menurut Abu Hurairah :
Setiap kali datangnya tahun baru membuat aku risau dan resah kerana semakin singkat umur ku, semakin dekat ajal ku, semakin tipis waktu pengampunan Allah terhadap ku dan semakin dekat hari perhitungan ku.

Berbalik pada cerita bunga api. Sepatutnya memang tak perlu untuk sambutan sebegini dan yang sewaktu dengannya. Meriah memang meriah. Tapi, perlukan disorak andai ajal semakin mendekati?....:(

Hanya sebagai peringatan untuk diri sendiri.
Salam Maal Hijrah 1437.
Semoga dipermudahkan segala urusan dan dikabulkan segala hajat.
Semoga ukhwah dan silaturrahim berkekalan serta maaf andai ada salah dan silap.


Sekian. Wassalam.
Gambar : google.


October 11, 2015

Japanese Cotton Cheese Cake

Assalamualaikum

Di sebabkan suka anak-anak suka sangat makan cheese, maka hari ini Mama dia orang buat operasi cheese cake.



Resipi cheese cake ini saya ambil dari blog Life is colorful. Resipi asal, sila lihat sini.
Saja nak tepek di blog picisan ini.  Esok-esok kalau teringin nak buat lagi, senang nak refer.

Bahannya tidak lah begitu susah nak cari. Tekniknya juga mudah, sebab orang yang tak pandai buat kek macam saya pun boleh faham dan ikut step by step.
Hasilnya?...
Alhamdulillah. Boleh dijadikan hidangan minum petang keluarga. Tapi boleh dicuba jaya lagi untuk memperbaiki apa yang kurang.

Jom tengok resipinya:

Bahan- bahan:
Bahan A
  • 250gm cream cheese
  • 50gm butter
  • 100 ml susu segar
  • 60gm tepung kek
  • 20gm tepung jagung
  • 6 biji kuning telur
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil perahan lemon

Bahan B
  • 6 biji putih telur
  • 140gm gula (saya guna gula pasir biasa aje)
  • 3/4 sudu kecil perahan lemon
Ada efek golden brown siket..huhu

Cara-cara:
  • Untuk adunan A: Cairkan cream cheese, butter dan susu segar dengan teknik double boiler. Bila sudah cair, sejukkan adunan cream cheese ini.
  • Asingkan telur kuning dan telur putih. Seboleh-bolehnya, jangan termasuk sedikit pun telur kuning dalam mangkuk telur putih. Telur putih dimasukkan ke dalam mangkuk adunan yang lebih besar.
  • Satukan tepung kek, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon dalam mangkuk adunan. Kemudian, tuang adunan cream cheese dan gaul hingga sebati (guna senduk kayu atau sudu sahaja)
  • Untuk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon sampai berbuih (foamy). Selepas itu, tambahkan gula dan pukul sampai bertanduk (soft peak). Sila pastikan ianya sampai bertanduk..kalau lama pun, tunggu aje lah. 
  • Campurkan adunan A ke dalam adunan B yang telah gebu. Kacau hingga sebati.
  • Bakar kek dalam oven selama 60 minit pada suhu 160c dengan cara au bain-marie (waterbath). Dalam bahasa yang lebih mudah, caranya adalah dengan menggunakan 2 loyang yang salah satunya mesti besar sedikit. Adunan kek dimasukkan ke dalam loyang yang lebih kecil. Manakala loyang yang lebih besar perlu dimasukkan air kurang separuh daripada isipadunya. Untuk kaedah lebih selamat (kot-kot lah takut air termasuk semasa proses pembakaran), bolehlah membalut loyang (yang berisi adunan) dengan aluminium foil.
  • Setelah masak, silalah sejukkan sebelum dipotong. Selepas itu, bolehlah di ngap untuk hidangan minum petang seisi keluarga.

Selamat mencuba.

Resipi-resipi kek lain:

Sekian. Wassalam.

October 10, 2015

Gossip Sang Buaya

Assalamualaikum

Entri ini bukanlah cerita tentang kisah buaya dan sang kancil yang mahu menyeberang sungai.
Jauh sekali untuk bercerita tentang spesis buaya darat..hoho :D


Sebenarnya saya baru saja 'mencuci mata' melihat iklan beg tangan (baca : handbag). Memang terang-lah biji mata bila melihat beg tangan serba mewah yang dibuat dari kulit buaya keluaran jenama terkenal. Chantik Mak Jahh!!!
Bab harga jangan ceritalah, kerana berada di luar jangkauan dan termasuk dalam kategori tidak mampu milik. Kalau sebuah beg tangan harganya melebihi RM50,000...kau addo??

Tapi, bukanlah suatu yang menghairankan kerana beg tangan yang sebegini (dan yang sewaktu dengannya) tetap mempunyai 'demand' dan 'market' nya yang tersendiri. Boleh laku kalau dijual jika kena pada 'target market' (baca: sasaran pasaran) yang betul.

Bukan sahaja beg tangan, tapi ada banyak lagi produk yang berasaskan kulit buaya seperti wallet, tali pinggang, card holder, tali jam tangan dan sebagainya yang mendapat tempat di pasaran.

Tapi, kalau semua dah sibuk cari kulit buaya, di mana pula nak cari buayanya?
Pernah suatu ketika dulu tersebar tentang kisah penganiayaan terhadap buaya yang diseksa serta disiat kulitnya. Mesti sakit kan :(....isk..iskk..rasa tak sampai hati pulak nak beli barangan kulit buaya.

Kalau biasanya seekor buaya membunuh atau memakan manusia, pastinya buaya tersebut akan ditangkap dan dibunuh juga. Tapi, bagaimana pula dengan buaya yang saban hari dibunuh untuk kepentingan manusia?

Walaupun ada program-program pemeliharaan dan pemuliharaan agar buaya yang ada tidak pupus, namun dengan adanya permintaan kulit buaya yang semakin tinggi, hidupan spesis ini tetap juga terancam.

Jangan pula sampai anak cucu kita nanti hanya dapat melihat replika buaya di muzium. Kesian kat kita dan kesian juga pada buaya.

Ibu yang sentiasa melindungi anak

Saya tak tahulah apa perasaan buaya sebab tak pernah jadi buaya. Tapi dia pun mesti sedih bila melihat anak cucu dia kena bunuh. Kalau dulu ada lagu 'Penyu Menangis' mungkin pula selepas ini ada lagu 'Air Mata Buaya' atau 'Buaya Menangis Siapa Yang Tahu'...huhu

Sekian. Wassalam.
Gambar: google


October 07, 2015

To Respect and To Love


Assalamualaikum

"Respect people who find time for you in their busy schedule, but love people who never look at their schedule when you need them"

"Hormatilah orang yang sanggup memperuntukan masa untuk kita disaat mereka sedang sibuk. Namun, sayangilah orang yang tidak pernah 'berkira' tentang masa yang mereka luangkan untuk kita di saat kita memerlukannya, tak kira di mana, pada bila masa"

Walaupun selalunya hari Rabu adalah ruangan tanpa kata, tapi sayang pulak nak biarkan ruangan ini kosong.

Pastinya kita akan menghargai sesiapa saja yang akan meluangkan masa untuk kita walaupun orang itu dalam keadaan sibuk. Contohnya berjumpa kawan, membuat appointment dengan orang penting atau mahu berjumpa sesiapa saja yang jadual hariannya sentiasa penuh.

Namun jangan pernah lupa juga pada orang yang tidak pernah 'berkira' dengan kita tentang 'masanya'.

Pastinya golongan ini harus lebih dihargai dan disayangi.
Bayangkan, dalam keadaan apa sekali pun, golongan ini sentiasa ada untuk membantu, menjadi peneman, memberi sokongan serta menjadi pendengar setia. Dan segalanya dilakukan dengan ikhlas, tanpa mengharap balasan dan tanpa syarat....


Sekian. Wassalam.

Gambar: google

October 05, 2015

Bila Petai, Tempe dan Tauhu Bersatu


Assalamualaikum
Entri ini ditaip sepenuhnya menggunakan handphone ketika menunggu kenderaan untuk ke Johor Bahru (JB).
Ada kerja yang perlu diselesaikan di negeri tercinta saya sampai hari Jumaat.
Sebab dah tersampai awal di klia dan dari duduk saja, baik buat satu entri.

Cari punya cari, jumpa pulak gambar sambal goreng ni. Menu semalam sebenarnya. Maklumlah, nak habiskan stok petai yang ada di dalam fridge. Kalau tak di makan, sayang. Maklumlah, petai mahal tau!

Kalau di kampung saya, masakan tu namanya sambal goreng. Kira antara menu wajib hari raya. Tapi, kalau tekak teringin, hari tak raya pun masak jugak. Bezanya, kalau menu raya, akak tak masukkan petai.

Eerrmmm...apa lagi nak cerita ehh..
Oklah, akak nanti akak up date lagi...errkk ada orang nak baca ke?...huhu

P/s : maaf, andai tak sempat nak bw. Maklum lah, kalau komen guna handphone, hasilnya double. Nanti saya singgah di blog kawan2 ya. Tq :)

Sekian. Wassalam.




October 04, 2015

Ketika Jerebu Di Bangi


Dalam terang ku lihat cahaya
Tapi kelam seluruh maya
Bukanlah kerana kabur di mata
Atau petanda hujan kan tiba

Ketika kabus mula berhimpun
Hati kecil ini terpegun
Ku fikir kenapa
Oh...JEREBU rupanya

Gambar-gambar Jerebu di sekitar Bandar Baru Bangi, Selangor.
Gambar diambil semalam @ 3 Oktober 2015 (sekitar 4 pm) menggunakan kamera handphone cap ayam saya.




Marilah kita berdoa, moga terhindar dari segala bahaya.
Semoga masalah jerebu ini cepat selesai dan segala urusan kita dipermudahkan.
Aamiin.



Sekian. Wassalam.